Úvod Novinky Osobnosti
Herec Juraj Sarvaš má 90 rokov a spomína aj na zaváhania
Herec Juraj Sarvaš má 90 rokov a spomína aj na zaváhania

Herec Juraj Sarvaš má 90 rokov a spomína aj na zaváhania

Jeho život je viac spätý s Nedeľnými chvíľkami poézie v Slovenskej televízii, ako ktoréhokoľvek iného herca; Juraj Sarvaš (1931) sa 14. júla dožíva 90 rokov.

Vzťah k poézii a jej prednesu získal na Vysokej škole múzických umení, ktorú absolvoval v roku 1955. Prednes ho učil dôkladný Viliam Záborský. V roku 2009 ho prezident ocenil Pribinovým krížom II. triedy za rozvoj slovenskej kultúry.

Poéziou mu je Slovensko

Juraj Sarvaš však s obľubou hovorieva, že samou poéziou je slovenská príroda, krajina, a tu žijúci ľudia. Veď sa aj narodil v Radvani, kde bol kedysi farárom samotný kráľ slovenskej poézie Andrej Braxatoris Sládkovič.

Juraj Sarvaš donedávna učil na Akadémii umení v Banskej Bystrici, ktorú kedysi pomáhal založiť. Takto na svoju pedagogickú činnosť spomínal pri 88. narodeninách v roku 2019:

"Učím umelecký prednes a študentov musíte presvedčiť, dnes je doba pre poéziu veľmi ťažká."

Vypočujte si rozhovor s Jurajom Sarvašom. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A v radvanskom evanjelickom kostole spojenom s Andrejom Sládkovičom bol aj Juraj Sarvaš pokrstený:

„Tam ma krstili, kde on kázal. Odkiaľ ho vynášali na poslednú cestu korporácie, ako Hurban napísal."

"Potom som maturoval na gymnáziu Andreja Sládkoviča. Mestské divadelné združenie sa premenovalo na súbor Andreja Sládkoviča."

Juraj-Sarvaš-Dusan-Hein-TASR

"A na škole som s pani Oľgou Sýkorovou, ktorá tiež učila umelecký prednes, prvú vec naštudoval úryvok z Detvana od Andreja Sládkoviča."

Sládkovičov osud vo vienku

Spomínal v Nočnej pyramíde na Rádiu Slovensko pri oslavách 85. narodenín v roku 2016. Na svoju spätosť s Andrejom Sládkovičom vtedy povedal:

„Asi hej, asi je to určené, asi je to osud."

Evanjelický farár pán Miroslav Hvožďara z Vrboviec vtedy pred piatimi rokmi priamo vo vysielaní hereckému bardovi takto blahoželal:

„Ďakujeme za dnešného vzácneho hosťa, nášho verného priateľa Jurka. Pozdravujeme ho aj z našich kopaničiarskych Vrboviec."

"Vážime si, že nezabúda ani na náš kraj. Každoročne sa tešíme na jeho návštevu hradu Branč. Na jeho dojemné prednesy básní, ako aj na živé slovo pre mladých i starých."

Juraj-Sarvaš-Martin-Baumann-TASR

"Nech mu dopraje Pán Boh ešte veľa dobrého zdravia, aby mohol svojou charizmou aj naďalej tak požehnane slúžiť."

Viac než sto postáv

Stvárnil nespočítateľne veľa postáv v banskobystrickom ochotníckom, či vo zvolenskom divadle a takmer štyri desaťročia v Činohre Slovenského národného divadla.

Ak sa hovorí o hercovi Jurajovi Sarvašovi, nemožno obísť ani jeho filmovú a televíznu tvorbu, ktorú ťažko porátať. Stvárnil ako v hraných snímkach, tak v televíznych, či aj v dokumentárnych seriáloch viac ako stovku rozličných postáv.


Zažiaril v hlavnej postave vo filmovej dráme legendárneho režiséra Paľa Bielika 44. V príbehu protidôstojníckej vzbury 71. trenčianskeho pešieho pluku v Kragujevaci v čase 1. svetovej vojny a potom sa jeho filmová kariéra rozbehla na plné obrátky.

Pozdravuje všetky lásky

Pri svojom 85. ročnom jubileu sa Juraj Sarvaš vyjadril aj k téme spojenou navždy s poéziou, a to k láske k žene:

„Ženy milujem. Ženy obdivujem a skláňam sa pred nimi v úcte."

Juraj-Sarvaš-Radovan-Stoklasa-TASR

Odpovedal i na otázku poslucháča Mira, či zažil za svoj život aj takú ťažkú situáciu trebárs v práci, či v horách, že zvažoval, či má ďalej zmysel žiť:

„Byť či nebyť, táto hamletovská otázka je skôr duševná, ako fyzická. V horách som mal rôzne situácie. Keď som šiel na Poľský hrebeň s priateľmi, začalo pršať aj snežiť. Hovorím, chlapci, vráťme sa."

"Tam bola otázka, ísť ďalej, alebo neísť. Išli sme ďalej a skoro sme zahynuli. Aj v práci sú pochybnosti. Človek bilancuje. Keby ma nezobrali na VŠMU, vôbec by som nebol skeptický alebo sklamaný."

"Bol by som išiel na medicínu. A možno by som bol dobrý lekár a popritom by som aj možno hral, alebo niečo písal. Pekný život som prežil, ale boli obdobia, keď človek zaváha, ale musí ísť ďalej."

Obdivuhodný umelecký všestranný talent Juraj Sarvaš je aj napriek deväťdesiatke stále aktívny a pripravuje si ďalšie nové recitačné vystúpenia.

Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia