Úvod Novinky Osobnosti
Vnuk slovenskej filmovej legendy našiel lásku a domov v Záhrebe
Vnuk slovenskej filmovej legendy našiel lásku a domov v Záhrebe

Vnuk slovenskej filmovej legendy našiel lásku a domov v Záhrebe

V hlavnom meste Chorvástka sme sa boli pozrieť s našou kamerou.

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Napriek pandémii a odporúčaniu epidemiológov, aby sme aj tento rok viac dovolenkovali doma, si mnohí Slováci nenechajú ujsť šancu navštíviť „slovenské more".

Jadran patrí už dlhé roky k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám. Lebo je krásny. Lebo je blízko. Lebo jazyk, tradície a nátura Chorvátov nám nie je vôbec cudzia. Chorvátsko je tiež domovom slovenskej národnostnej menšiny.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V relácii Dedovizeň sme vám predstavili vnuka známeho herca Karola Machatu a úspešného prekladateľa Martina Machatu. V hlavnom meste Záhreb pôsobí ako lektor slovenského jazyka a literatúry na miestnej filozofickej fakulte.

Záhreb ako tip na výlet

Machata je tiež lektorom jediného časopisu Slovákov v Chorvátsku. Za jednu zo svojich najväčších srdcoviek označuje preklad literatúry z a do chorvátskeho jazyka. Poďte sa s nami pozrieť, ako a čím žije. Reláciu Dedovizeň môžete sledovať zadarmo a bez reklamy v našom online archíve.

Záhreb, hlavné mesto Chorvástka

Hlavné mesto Chorvástka - Záhreb, zdroj foto: Shutterstock

V epizóde z Chorvátska uvidíte aj miesta zničené nedávnym zemetrasením. Záhreb zároveň dávame ako tip na výlet. Krásne je nielen chorvátske pobrežie, ale aj jeho vnútrozemie, vrátane hlavného mesta.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia