Úvod Novinky Osobnosti
V lietadle s pápežom Františkom. O tomto vtipkoval Svätý Otec
V lietadle s pápežom Františkom. O tomto vtipkoval Svätý Otec

V lietadle s pápežom Františkom. O tomto vtipkoval Svätý Otec

Jeho bezprostrednosť zažil na vlastnej koži redaktor RTVS Viliam Hauzer.

Moderátor Správ bez kravaty a redaktor RTVS mal jedinečnú možnosť byť medzi novinármi z celého sveta na palube lietadla s pápežom Františkom.

Ako na neho Svätý Otec pôsobil pri osobnom stretnutí a čím ho prekvapil? Pozrite si rozhovor.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viliam Hauzer prezradil, čo sa dialo na palube lietadla, ktorým pápež František priletel na návštevu Slovenska, aj to, v čom bolo stretnutie s najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi výnimočné.

Viliam Hauzer už pritom absolvoval niekoľko zahraničných pracovných ciest, počas ktorých sa stretol s významnými svetovými osobnosťami. Táto pracovná cesta však bola trochu rozdielna, ako aj samotné stretnutie s pápežom Františkom.

Iná pracovná cesta

Do Ríma totiž letel už dva dni pred plánovanou pápežovou návštevou, pretože, ako sám hovorí, všetky technické detaily sa dolaďovali priamo so zástupcami Vatikánu práve tam a veľký dôraz bol kladený na bezpečnosť, pričom všetko podliehalo prísnemu embargu.

„Prešli sme si program bod po bode a boli sme vopred informovaní o každom detaile cesty," hovorí.

Na palube bolo 75 novinárov, mnohí z nich mali bohaté skúsenosti s pápežskými cestami.

Podľa Viliama Hauzera hodnotili novinári návštevu Slovenska veľmi pozitívne, vyzdvihovali pestrosť a rôznorodosť jednotlivých bodov programu, keďže sa v rámci krajiny cestovalo do rôznych miest a zároveň aj tematicky bola cesta naozaj rôznorodá. Novinári chválili aj celkovú organizáciu návštevy.

Na palube s pápežom

Pracovník mediálneho tímu predstavil pápežovi jednotlivých novinárov, pápež sa s každým z nich pozdravil a podal si s ním ruku.

Vatikán ako štát nevlastní žiadne lietadlo, takže pápež si na svoje cesty prenajíma od leteckej spoločnosti Alitalia klasické lietadlo.

To, čo sa deje na palube, aj podávanie občerstvenia, je záležitosťou aeroliniek," odpovedal nám na otázku, či boli novinári na palube niečím pohostení.

Je to taká klasická linka, lietadlo nie je ani zvnútra ničím špecifické. Nie je to vládny špeciál, kde by povedzme polovicu lietadla tvoril nejaký salónik. V lietadle sú klasické sedadlá."

"Keď ste sa nahli do uličky a pozreli sa dopredu, tak ste tam mohli vidieť ruku pápeža opretú na operadle, takže sme si tam boli všetci kvázi rovní. Pápež potom samozrejme spredu prišiel aj za nami novinármi dozadu," uzatvára rozprávanie o špeciálnej ceste Hauzer.

Foto: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia