Úvod Novinky Osobnosti
Tajomstvo 90-ročného profesora Hričovského: Zjedz jedno jablko denne
Tajomstvo 90-ročného profesora Hričovského: Zjedz jedno jablko denne

Tajomstvo 90-ročného profesora Hričovského: Zjedz jedno jablko denne

Rovných deväťdesiat rokov oslavuje náš známy pomológ a tvár Farmárskej revue v nedeľu 23. januára 2022.

Krásneho životného jubilea 90 rokov sa dožíva prof. Ivan Hričovský.

Diváci ho dobre poznajú a často pre zopakovanie si dôležitých informácií si jeho rady púšťajú z archívu RTVS z Farmárskej revue. Poslucháči z Klubu Rádia Regina z rubriky Záhradkári.

Narodil sa v Hornom Hričove v roku 1932. Po ukončení Vysokej školy záhradníckej v Lednici na Morave v roku 1955 začínal s ovocinárskym výskumom v Šľachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach.

Nasledovalo pôsobenie vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch (1969-1977), potom vo Výskumnom ústave ovocných a okresných drevín v Bojniciach.

Vďaka za vzácne rady

Od roku 1989 prednášal na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Tu stál pri vzniku Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva.

Za RTVS s ním pravidelne momentálne spolupracuje moderátor Farmárskej revue Ján Škorňa a za jeho cenné odborné rady mu poďakoval za všetkých divákov:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Náš najznámejší pomológ radí pestovateľom aj z pozície kedysi dlhoročného predsedu Slovenského zväzu záhradkárov (1990-2010), kde je dnes čestným predsedom republikového výboru.

Rady záhradkárom v knihe Ovocná záhrada – práce podľa mesiacov je hádam jeho najznámejší bestseler, ktorý vychádza opakovane už v mnohých vydaniach.

autogramiáda-profesor-Ivan-Hričovský-FB

Nevyhýba sa ani novým médiám. Na sociálnych sieťach jeho stránku Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský sleduje viac ako 130 tisíc ľudí.

Dve vzácne vlákniny

Ako tvrdí prof. Ivan Hričovský:

„V starom anglickom porekadle: an apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko – je kus pravdy. Jedno jablko obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Oba druhy vláknin redukujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko tvrdnutia ciev, mozgovej porážky, srdcového infarktu. Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým rozpustná vláknina pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vzniknutého v pečeni.“

V predvečer jubilea sa môžete o prof. Ivanovi Hričovskom dozvedieť viac na Dvojke o 20.10 hod v relácii Anjeli strážni v známej talkshow Aleny Heribanovej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V deň narodenín 23. januára 2022 si jeho dlhoročnú prácu pripomenieme po premiérovej časti Farmárskej revue vo vysielaní Dvojky v relácii (Ne)celebrity od 09.10 hod.

25 50 75 90
Foto: FB – prof. Ivan Hričovský, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia