Úvod Novinky Osobnosti
Záhadné zmiznutie Agathy Christie je dodnes opradené tajomstvom
Záhadné zmiznutie Agathy Christie je dodnes opradené tajomstvom

Záhadné zmiznutie Agathy Christie je dodnes opradené tajomstvom

Viete, aké okolnosti sprevádzali jej náhle zmiznutie? Spoznajte život svetoznámej autorky.

Písal sa 15. september 1890, keď na svet prišla Agatha Mary Clarissa Millerová. Dievčatko s bujnou fantáziou sa spočiatku vzdelávalo doma s matkou.

Jej dychtivosť a zvedavosť ale presvedčili rodičov, aby jej zaplatili súkromných učiteľov a neskôr ju prihlásili na kvalitné školy.

Nikto nepredpokladal, že z mladej ženy, ktorá počas prvej svetovej vojny pracovala ako zdravotná sestra v nemocnici, by sa mala stať najpredávanejšia spisovateľka.

Osud to však zariadil inak a mladá žena neskôr stvorila všetečnú slečnu Marplovú a svojského Hercula Poirota.

Bohaté skúsenosti s jedmi

Keď mala Agatha iba jedenásť rokov, jej otec po náhlej a krátkej chorobe zomrel. Smrť živiteľa rodiny mala za následok finančné ťažkosti, ktoré však nezabránili tomu, aby budúca spisovateľka pokračovala v štúdiu.

Agatha Christie, koláž.jpg

Počas dospievania nemala núdzu o nápadníkov, no k oltáru ju priviedol až pilot Archibald Christie. Keď vypukla vojna, Agatha začala pracovať v nemocnici ako zdravotná sestra.

Popri práci sa naučila všetko o liekoch a jedoch a tieto znalosti neskôr využila pri písaní detektívnych románov. Postavy z jej kníh neraz zomierali na otravu morfiom, arzénom či kyanidom.

Už počas vojny začala Agatha písať prvé novely a romány. Písanie ju celkom pohltilo, takže mu často dávala prednosť pred manželom či dcérou Rosalindou.

10 dní bez kráľovnej zločinu

Manželstvo s Archibaldom nebolo prechádzkou ružovým sadom. Pilot svojej manželke neraz vyčítal, že namiesto rodiny sa venuje len svojim románom.

Keď požiadal o rozvod, zdrvená Agatha, ktorá práve oplakávala smrť svojej matky, situáciu neuniesla a náhle zmizla.

Záhadné zmiznutie autorky detektívnych románov sa okamžite dostalo na titulné strany všetkých novín.

Všetci pátrali po kráľovnej zločinu, ktorá zo dňa na deň opustila svoju rodinu. Zlom nastal hneď na druhý deň – auto Agathy Christie sa našlo zaparkované tesne nad nebezpečným útesom.

Polícia okamžite nadobudla podozrenie z vraždy a hlavným podozrivým sa stal neverný manžel nezvestnej.

Dlhých desať dní o spisovateľke nikto nevedel. Nakoniec ju však objavili v malom hoteli. Spisovateľka však tvrdila, že netuší, čo sa stalo a ako sa do hotela dostala.

Odborníci jej krátkodobú stratu pamäti odôvodnili náročným psychickým obdobím. Novinári však špekulovali o tom, že spisovateľka si všetko vymyslela, aby získala viac pozornosti.

Agatha Christie sa po tomto zážitku rozhodla zmeniť prostredie a vydala sa na vytúženú cestu Orient Expresom. Počas cesty po Blízkom východe spoznala svojho budúceho manžela, archeológa Maxa Mallowana.

Spoznajte život najznámejšej autorky Agathy Christie. Výnimočný dokument o jej živote ponúkame už dnes večer (26. júla) o 20:10 hod. na Dvojke.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Agatha Christie

Živé vysielanie ??:??

Televízia