Úvod Novinky Osobnosti
Do hereckého neba odišla Soňa Valentová
Do hereckého neba odišla Soňa Valentová

Do hereckého neba odišla Soňa Valentová

Herečka zomrela vo veku 76 rokov.

Po správe o úmrtí legendárnej herečky Márie Kráľovičovej zasiahla slovenský divadelný aj spoločenský svet ďalšia smutná správa. Vo veku 76 rokov zomrela ďalšia herecká ikona - Soňa Valentová.

Soňa Valentová sa narodila v Trnave a bola jednou z najvýraznejších osobností slovenského divadla a filmu.

Filmy aj divadlo

Jej herecká dráha bola poprepletaná zložitými psychologickými charaktermi, excelovala v dramatických až tragických hereckých rolách (Antigona, Othello, Mačka na rozpálenej plechovej streche, Zločin a trest).

Zahrala si vo filmoch ako Vtáčiky, siroty a blázni (1969), Kladivo na čarodejnice (1969), Zlozor (1971), Paleta lásky (1976), Koncert pre pozostalých (1976). Objavila sa aj v slovenskej rozprávke Perinbaba (réžia Juraj Jakubisko), kde stvárnila zlú macochu.

Ocenenia

Soňa Valentová.jpg

Hereckú dráhu Soni Valentovej sprevádzajú aj čestné ocenenia: už v roku 1970 obdržala slovenskú divadelnú Cenu Janka Borodáča, za jej televízne vystúpenia bola ocenená Zlatým krokodílom (1975).

Tesne pred pádom komunistického režimu získala titul Zaslúženej umelkyne (1988). V roku 2006 potom na Slovensku obdržala vysoké štátne vyznamenanie - Rád Ľudovíta Štúra II. triedy za zásluhy v oblasti kultúry.

Manželom Soni Valentovej bol slovenský režisér Pavol Haspra (1929-2004), ich dcéra Katarína Hasprová (nar. 1972) sa venuje spevu.

Spomienka na herečku v programe RTVS

Jej výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke v sobotu 10. decembra podvečer (o 17.35 h) v relácii Návraty k hereckým legendám a večer (o 20.10 h) v talkshow Anjeli strážni.

Na Jednotke o 21:45 h reláciou Takí sme boli s hosťom večera Soňou Valentovou.

25 50 75 90

Galéria

Slovenská herečka Soňa Valentová.jpg Herečka Soňa Valentová.jpg Soňa Valentová.jpg Herečka Soňa Valentová s dcérou Katarínou Hasprovou.jpg
Zdroj foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia