Úvod Novinky Osobnosti
Poznáme miesto, kde si Pavol Hammel pri rybách dobíja baterky
Poznáme miesto, kde si Pavol Hammel pri rybách dobíja baterky

Poznáme miesto, kde si Pavol Hammel pri rybách dobíja baterky

Spevák tam chodí už 20 rokov.

Perínske rybníky sú najvýznamnejšia ornitologická lokalita v Košickej kotline. Od roku 1987 sú vyhlásené za chránený areál v správe Štátnej ochrany prírody Slovenský kras.

Ornitológ Miroslav Fulín v Televíkende vyratúval rôzne druhy vtákov, ktoré obec Perín-Chym na východe Slovenska neďaleko Košíc a hraníc s Maďarskom dobre poznajú:

„Pri počítaní sme tu zistili výskyt asi 170 druhov vtákov s väzbou na túto lokalitu. Všade po obvode vodnej plochy sa tu nachádzajú trstinové a krovité porasty spolu so stromami, čím vzniká úkryt, ale aj zdroje potravy či možnosti hniezdenia počas migrácie významných skupín vtákov.

Bahniaky, kane, orliaky

orliak-Milan-Kapusta-TASR

Nájdete tu bahniaky, kalužiaky, cíbiky, pieskariky, bojníky, bahenné, brodivce, volavky purpurovú, ale aj popolavú, beluše, bociany, či dravce ako rôzne kane, močiarnu a iné, či orliaka morského a z vodných vtákov počas migrácie takmer všetky druhy.“

Perínske rybníky nevznikli pre záujem vtákov, ale v 50-tych rokoch minulého storočia ich vytvorili na ploche takmer 100 hektárov na využívanie pre rybné hospodárstvo.

Ochranári a ornitológovia majú raj

Postupom času vodné brehy začali podľa zoológa zo Správy NP Slovenský kras Štefana Matisa zarastať trstinami a priťahovať čoraz viac druhov vtákov:

„Vtedy spozorneli ochranári aj ornitológovia, lebo si všimli, že pri migrácii vtákov sa stali zaujímavou oblasťou. Celá Košická kotlina je súčasťou európskej siete chránených území a patrí do Chráneného vtáčieho územia Košická kotlina.“

Perín-František-Iván-TASR

Jar je najlepším obdobím na pozorovanie vtákov. Dnes je tu už populárny aj náučný cyklochodník a vďaka porybnému Matejovi Grentzerovi vznikla ďalšia rarita:

„Pracujem tu viac ako 30 rokov. Už som v dôchodkovom veku a keďže hlavný chov tvorí 90 percent vianočný kapor, začal som najprv len pre potešenie pre priateľov skúšať rôzne rybie špeciality.“

Porybný všetkých nakŕmi

Perínske rybníky sa preslávili rybími špecialitami porybného natoľko, až sem začali chodiť v hojnom počte nielen ľudia z okolia, ale aj mnohé známe tváre, čo Mateja Grentzera teší:

„Okrem mnohých politikov, či známych športovcov, to sú aj umelci. Ako skupina Elán, tak aj česká herecká hviezda Miroslav Donutil a mnohí iní.“

Hammel-RTVS

Perínske rybie špeciality si obľúbila aj stálica slovenského hudobného neba Pavol Hammel, ktorý porybného veľmi chváli:

„Kapra tu robí na skutočne veľa spôsobov, či na zelenine, či len na cibuľke, či údeného, či oškvarky. To sú vychytávky, aké v tejto lokalite odporúčam každému. Priznávam sa, že ak som na východe Slovenska v okolí Košíc, tak sa tu vždy zastavím. Chodím sem už najmenej 20 rokov už len preto, že je tu veľmi krásne.“

Každý si teda na Perínskych rybníkoch príde na svoje, či už pri rybích špecialitách, alebo pozorovaní vzácneho vtáčieho biotopu, o čom sa viac dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia