Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Lev Rubinštejn. Ruský básnik a Putinov kritik mal 76 rokov
Zomrel Lev Rubinštejn. Ruský básnik a Putinov kritik mal 76 rokov

Zomrel Lev Rubinštejn. Ruský básnik a Putinov kritik mal 76 rokov

Kľúčovú postavu undergroundovej scény zrazilo auto.

Podľa agentúry AFP oznámila dcéra ruského básnika Leva Rubinštejna, že jej otec zomrel v nedeľu 14. januára v nemocnici v Moskve.

Ruského básnika Leva Rubinštejna v pondelok 8. januára v ruskom hlavnom meste Moskva zrazilo auto. Následne bol hospitalizovaný vo vážnom stave v nemocnici.

Podľa britského The Guardian básnik Lev Rubinštejn prechádzal cez ulicu:

„A vodič auta nespomalil.“

Vodič sa podľa ruského ministerstva dopravy dopustil za dvanásť mesiacov až 19 dopravných priestupkov a vo veci sa začalo vyšetrovanie.

Ako agentúra AFP pripomenula, básnik Lev Rubinštejn podpísal po ruskej invázii na Ukrajinu otvorený list renomovaných spisovateľov:

„Otvorený list odsudzoval zločinnú vojnu a klamstvá Kremľa.“

Básnik Lev Rubinštejn otvorene kritizoval Putinov režim a pravidelne protestoval proti represii Kremľa či porušovaniu ľudských práv.

Svoje minimalistické básne Lev Rubinštejn publikoval od sedemdesiatych rokov na Západe a od konca osemdesiatych rokov aj v Rusku.

Básnik Lev Rubinštejn pracoval ako knihovník, pričom práca s kartotečnými lístkami ho inšpirovala ku „kartotékovej“ poézii.

V internetovom Ježednevnom žurnale a časopise Itogi bol pravidelným komentátorom a fejtóny publikoval aj na portáloch stengazeta.net a grani.ru.

Poet Lev Rubinštejn bol považovaný za zakladateľa moskovského konceptualistického hnutia spolu s Vsevolodom Nekrasovom a Dmitrijom Prigovom.

Ide o literárnu „avantgardu“, ktorá zosmiešňovala doktrínu socialistického realizmu v 70.-80. rokoch 20. storočia.

Preto bol básnik Lev Rubinštejn známy ako kľúčová postava sovietskej literárnej undergroundovej scény.

25 50 75 90
TASR, The Guardian, wiki/Natalia Senatorova, ČTK, ct24.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia