Úvod Novinky Osobnosti
Prvá Slovenka na Mount Evereste? Lucia Janičová chce prepísať históriu
Prvá Slovenka na Mount Evereste? Lucia Janičová chce prepísať históriu

Prvá Slovenka na Mount Evereste? Lucia Janičová chce prepísať históriu

Rodená Prešovčanka sa chystá na najvyššiu horu sveta.

37-ročná vedkyňa a horolezkyňa Lucia Janičová je odhodlaná prepísať históriu. Ako prvá Slovenka sa pokúsi zdolať vrchol Everestu. Za sebou už má Mont Blanc (4 809 m n. m.), Mera Peak v Nepále (6 476 m n. m.) a Aconcaguu v Andách (6 961 m n. m.). „Ja už som zdolala vysoké hory. Nehovorím, že to bolo ľahké, ale cítila som, že ešte môžem ísť vyššie.“

Ak sa vám videá a obrázky nezobrazujú správne, obnovte stránku.

Lucia chce inšpirovať aj iné ženy, no predovšetkým svoju dcérku. „Chcem jej ukázať, že v živote vieme urobiť fakt veľké veci. Musíme si veriť a nastavovať si vysoké ciele,“ povedala pre Rádio Slovensko Lucia Janičová, ktorá chce podľa svojich slov ukázať dcére, aby sa nebála dávať si vysoké ciele.

Zdolať Mount Everest sa chystá v máji. Ešte pred tým ju čaká dôležitá aklimatizácia na vysokohorské podmienky. Tú zaháji začiatkom apríla v Ázii. „Ja idem tradičným starým spôsobom, kedy sa aklimatizujem na hore, potom s expedíciou zamierim na šesťtisícovku, a potom sa presunieme na Everest base camp, čo je základný tábor pod horou, kde budeme pokračovať v aklimatizácii a rotáciách, kým sa nedostaneme, dúfam, úspešne na vrchol,“ popísala nadšená horolezkyňa.

Celý rozhovor s Luciou Janičovou si môžete vypočuť TU.

25 50 75 90

Galéria

Lucia Janičová na túre v horách.png Lucia Janičová na túre Lucia Janičová expedícia.png Lucia Janičová na expedícii
FOTO: Instagram / Lucia Janičová

Živé vysielanie ??:??

Televízia