Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Siedma časť Pečie celé Slovensko s atraktívnou zmenou. Bude to veľké
Siedma časť Pečie celé Slovensko s atraktívnou zmenou. Bude to veľké

Siedma časť Pečie celé Slovensko s atraktívnou zmenou. Bude to veľké

Kto je tajomná posila zo zákulisia a aké výzvy si pripravila pre súťažiacich?

Siedma epizóda úspešnej šou RTVS Pečie celé Slovensko opäť otestuje pekárske a cukrárske zručnosti finalistov z radov amatérskych cukrárov.

Ostávajúca šestica tých najlepších zoberie divákov tentokrát do Francúzska, ktoré je známe výnimočnou pekárskou a cukrárskou tradíciou.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ich výtvory však tentokrát nebude hodnotiť len dvojica porotkýň – Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová, ale aj hosťujúca porotkyňa, cukrárka Natacha Pacal.

Diváci ju síce na obrazovke ešte nevideli, ale k šou má až prekvapivo blízko. Je totiž odbornou garantkou projektu.

Dôležitá odborníčka v zákulisí

„Moja úloha začala už niekoľko mesiacov predtým ako sme začali natáčať. Výber súťažiacich, tvorba zadaní, konzultovanie osobnej a kreatívnej výzvy so súťažiacimi, konzultovanie a návrh potrebného náradia pre show,..."

"Bola som súčasťou celej prípravy a potom prišla moja hlavná úloha počas natáčania a síce konzultácie so súťažiacimi, zabezpečovanie potrebného náradia a surovín, pomoc štábu porozumieť cukrárskym procesom a podobne."

Ako by vyzerali recepty z Pečie celé Slovensko v socializme?

"Vlastne všetko čo sa týka pečenia - od starostlivosť o tých, ktorí budú piecť, cez suroviny, dodávateľov, formy a formičky či náradie, až po finálny výsledok celého projektu po praktickej a odbornej cukrárskej stránke,“ prezrádza cukrárka a odborná garantka projektu Natacha Pacal.

Veľké prekvapenie

Aj napriek tomu, že súťažiaci boli s Natachou v dennom kontakte, o jej účinkovaní v úlohe porotkyne až do poslednej chvíle netušili.

Porotkyne Petra Tóthová, Jozefína Zaukolcová a Natacha Pacal.jpg

„Počas súťaže som im bola nonstop k dispozícií na konzultovanie ich nápadov a dolaďovali sme spolu všetky detaily. Zabezpečovala som im všetko náradie a suroviny, ktoré potrebovali k svojim receptom a bola som pre nich taká cukrárska morálna podpora. Prekvapilo ma ako skvelo si ľudsky sadli,“ dodáva Natacha.

Dodnes sme všetci v kontakte. Veľmi mi prirástli k srdcu.“

Natacha sa zúčastnila aj prípravy zadaní do jednotlivých epizód.

„Prvotnú ideu zadaní sme vytvorili spolu s porotkyňami Peťou a Jožkou. Bola to spoločná práca, ktorú sme odprezentovali a potom už spolu s RTVS a režisérom doladili do finálnej podoby. Do úvahy sme brali samozrejme časy, ktoré sme museli dodržať. V každej výzve sme boli limitované určitým časom."

"A potom sme brali do úvahy diváka. Čo by ho potešilo v show vidieť, čo nové by sme mohli ľuďom ukázať, čo by sme nové ľudí mohli vďaka daným receptom naučiť atď. Tvorba zadaní ma neskutočne bavila,“ upresňuje Natacha.

„Veľmi sa mi páčila tretia epizóda, ktorú sme nazvali „ľudovou“. Avšak moja srdcovka ešte len príde. Prezradím len toľko, že mi pripomenie detstvo a cukrárske štúdia. Bude aj slaná, aj sladká aj prekvapivá netradičným dezertom.“

Výnimočná siedma epizóda

Okrem výnimočnej posily v tíme porotkýň bol pre súťažiacich prekvapením aj výber zadaní z rodiska hosťujúcej porotkyne. Čo si pre nich pripravila?

Súťažiaca Lucia pri výrobe Rubikovej kocky.jpg

V osobnej výzve budú musieť finalisti pripraviť quiche, ktorý je v podstate slaný koláč. Najznámejším je Quiche Lorraine, teda Lotrinský quiche, a pochádza z regiónu, kde sa Natacha narodila. Vo francúzsku sa s listovým šalátom konzumuje aj ako hlavné jedlo.

Alebo samostatne ako rýchly snack. Quiche sa udomácňuje už aj na Slovensku v rôznych podobách mäsitých či bezmäsitých.

Jeho cesto by malo byť Pate brisée teda krehké cesto a Quiche Lorraine je plnený smotanovo-vajíčkovou zmesou s opečenou slaninkou. Originál by nemal obsahovať syr avšak existujú rôzne upravené receptúry.

Všetky recepty zo šou Pečie celé Slovensko, ako aj ďalšie zaujímavé informácie nájdete na stránke pecieceleslovensko.sk.

V technickej výzve sa budú musieť súťažiaci popasovať s tradičným francúzskym Paris Brest. Francúzska klasika v okrúhlom tvare by mala pripomínať tvar kolesa.

Paris Brest vymyslel cukrár Pierre Durand pri príležitosti cyklistických pretekov od Paríža do Brestu a späť. Síce tieto preteky už roky neexistujú /posledné sa konali v roku 1951/, tento zákusok je dodnes stálicou francúzskych cukrárni.

Zacítite v ňom aj u nás veľmi obľúbené odpaľované cesto, orieškový krém a praliné. Originál je na vrchu posypaný mandľovými lupienkami.

Paris Brest sa v modernejšom cukrárstve už robí v rôznych tvaroch, na dokonalosti mu to však neuberá.

Rubikova kocka.jpg

Zdroj foto: Instagram Chefstalk

Čerešničkou na torte bude kreatívna výzva. V nej budú súťažiaci pripravovať modernú Rubikovu kocku, ktorej cena sa pohybuje na hranici 250 EUR.

Jej tvorca Cédric Grolet je jedným z najúspešnejších cukrárov na svete. Od roku 2015 získava rôzne ocenenia. V roku 2017 získal ocenenie „World Best Pastry Chef“.

Je veľmi inovatívny, kreatívny a vytvoril mnohé zaujímavé dezerty. Najznámejšie jeho dezerty sú Rubíková kocka a dezerty – ovocia, ktoré sú vizuálne dokonalé a ich chuť je veľmi príjemne výrazná.

Takisto francúzske klasiky svojou precíznosťou dostáva do dokonalosti. Cédric sa vždy snaží o plnú chuť. Momentálne je šéfcukrárom 5* Parížského hotela Le Meurice.

Na jeho zákusky stoja pred cukrárňou hotela Le Meurice zástupy Francúzov aj turistov z celého sveta, ktorí obdivujú jeho tvorbu.

Kto je Natacha Pacal

Po rokoch podnikania v slanom gastro svete sa rozhodla svoje podnikanie rozšíriť aj o sladkú divíziu. Natacha Pacal - Francúzka žijúca od svojich 10 rokov na Slovensku.

Natacha Pacal.jpg

Vyštudovala prestížnu cukrársku školu École Nationale Supérieure de Patisserie pri Lyone, kde ju učili tí najlepší svetoví odborníci v cukrárskom remesle.

V cukrárskom remesle Natacha Pacal nezačínala hneď s „vysokým francúzskym umením“, ale s veterníkmi, ako niečím čo Slováci dôverne poznajú. Ako prvá ich začala ponúkať v širokom sortimente náplní ešte v roku 2014.

Po štúdiách vo Francúzsku značku Veterník premenovala na svoje meno. Dnes prevádzkuje sieť cukrárni Natacha Pacal Patisserie a reštauráciu NP restaurant.

Postupne rozširuje svoje prevádzky, tvorí nové gastronomické koncepty a svoje umenie odovzdáva ďalej. Robí kurzy a workshopy pre amatérov aj profesionálov.

Pravidelne sa vzdeláva a zdokonaľuje sa v svetovom cukrárstve. Zúčastnila sa mnohých úspešných projektov, tým posledným je úloha odbornej garantky celosvetovo úspešnej cukrárskej televíznej šou Pečie celé Slovensko.

Sledujte siedmu epizódu Pečie celé Slovensko v nedeľu o 20.30 hod na Jednotke.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia