Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Recept na tradičné slonie slzy. Takto budú dokonalé
Recept na tradičné slonie slzy. Takto budú dokonalé

Recept na tradičné slonie slzy. Takto budú dokonalé

Pripravte si vynikajúci retro recept z tretej časti pekárskej šou Pečie celé Slovensko.

Tretia epizóda Pečie celé Slovensko sa niesla v znamení spomienok a retro chutí. Finalisti dostali za úlohu pripraviť chlebíčky, penovú tortu a slonie slzy.

Tento lahodný dezert, ktorý v technickej výzve potrápil aj pekárov, si môžete pripraviť aj vy.

Pečie celé Slovensko, 3 časť.jpg

Cukrárka a porotkyňa Jožka k receptu dodáva aj zopár rád:

  • Slonia slza by mala mať krásnu lesklú čokoládu.
  • Kakaový piškótový korpus by mal byť v tenkej a rovnomernej vrstve.
  • Aby bol orieškový krém dokonalý, vlašské orechy nesmú byť namleté najemno, ale ani nahrubo.
  • Banán by mal byť umiestnený v dvoch tretinách korpusu, aby sa po preložení vytvoril zo zákusku tvar slzy.

Recept

Kakaová piškótová hmota

  • 40 g polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 6 g kypriaceho prášku

Oddeľte vajíčka, z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtka vyšľahajte s cukrom a obe peny jemne premiešajte.

Preosejte múku a kakao, pridajte kypriaci prášok a zľahka vmiešajte do vaječnej peny.

Následne kakaové cesto rozotrite na plech pokrytý papierom na pečenie veľký 40 x 25 cm.

Pečte zhruba 15 minút pri teplote 160°C.

Upečený plát nechajte vychladnúť, potom odstráňte papier.

Na korpus rozotrite orechový krém (časť krému si odložte na obtieranie), vložte banán, preložte na polovicu a vytvarujte do tvaru slzy. Povrch potrite zvyšným krémom a nechajte stuhnúť.

Orechový krém

  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 180 g vlašských orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru
  • 500 g banánov

Uvarte mlieko s vanilínovým cukrom, pridajte vlašské orechy a nechajte vychladnúť.

Maslo a práškový cukor vyšľahajte do peny, pridajte vaječný likér a postupne primiešajte vychladenú orechovú zmes.

Vyšľahajte hladký krém.

Čokoládová poleva

  • 130 g 70% čokolády
  • 40 g masla

Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu a maslo.

Stuhnutú sloniu slzu následne potrite čokoládovou polevou, nechajte stuhnúť a odrežte konce.

Dezert podávajte na čiernej servírovacej doske.

Dobrú chuť!

Ak ste si nestihli pozrieť tretiu časť šou Pečie celé Slovensko, do 22. októbra ju nájdete v online archíve zadarmo a bez reklám.

Štvrtú časť si môžete vychutnať v nedeľu o 20:30 hod. na Jednotke a live na webe RTVS.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia