Úvod Novinky Tipy z programu
Ľudia meniaci sa na hmyz. Čierna komédia inšpirovaná Čapkovcami na Dvojke
Ľudia meniaci sa na hmyz. Čierna komédia inšpirovaná Čapkovcami na Dvojke

Ľudia meniaci sa na hmyz. Čierna komédia inšpirovaná Čapkovcami na Dvojke

Jan Švankmajer sa s predlohou originálne pohral.

V krčme v malom mestečku skupina ochotníkov nacvičuje hru Zo života hmyzu, inšpirovanú divadelným dielom Karla a Josefa Čapkovcov. V priebehu skúšky sa však životy hereckých predstaviteľov v podaní Jana Budařa, Jiřího Lábusa, Kamily Magálovej či Pavla Nového preľnú so životmi ich hmyzích postáv. Čas a realita prestávajú byť dôležité, počas skúšky sa zomiera a aj prichádza na tento svet. To a omnoho viac sa odohráva na pozadí Čapkových hry, kde sa ľudia správajú ako hmyz a hmyz sa správa ako ľudia.

hmyz

Slávny surrealistický režisér a animátor Jan Švankmajer, ktorý snímku financoval okrem iného aj cez medzinárodnú internetovú zbierku, v ktorej viac ako tritisíc donorov prispelo sumou takmer 300-tisíc amerických dolárov (asi 6,2 milióna českých korún), čo bola asi osmina zo 45 miliónového rozpočtu, sa so známou predlohou pohral celkom originálnym a neočakávaným spôsobom. Pozrite si jeho film Hmyz v Letnom kine na Dvojke v utorok 11. augusta o 21:55.

Film z roku 2018 získal šesť Českých levov, okrem iného za najlepšiu réžiu, výpravu či zvuk. Rovnako ho ocenili aj slovenskí odborníci, keď z národných filmových cien Slnko v sieti putovalo na konto českého filmu päť vavrínov.

(foto: CinemArt)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia