Úvod Novinky Tipy z programu
Dvojka odvysiela udeľovanie cien za architektúru CE.ZA.AR 2020
Dvojka odvysiela udeľovanie cien za architektúru CE.ZA.AR 2020

Dvojka odvysiela udeľovanie cien za architektúru CE.ZA.AR 2020

Slovenská komora architektov vyhlásila 19. ročník Ceny Slovenskej komory architektov (SKA) za architektúru CE ZA AR 2020.

Tradícia ocenenia CE ZA AR, ktorou sa oceňujú výnimočné profesionálne výkony - architektonické diela členiek a členov Slovenskej komory architektov, je dnes už pevne ukotvená v kultúrnom živote na Slovensku, ako aj v širšom stredoeurópskom priestore.

To najlepšie zo súčasnej slovenskej architektúry si diváci môžu pozrieť počas slávnostného udeľovania cien za architektúru CE.ZA.AR 2020 už v stredu 7. októbra o 20.10 h. na Dvojke.

Rastie kvalita i počet prihlásených

Počet prihlásených diel sa z roka na rok zvyšuje, rastie ich kvalita, prinášajú nové riešenia, hrajú sa s typológiami, niektoré provokujú zažité zvyky. I to je dôkazom, že naša architektonická scéna je živá a aktívna. Cieľom ocenenia CE ZA AR je prezentovať tvorbu autorizovaných architektov navonok, voči verejnosti a teda aj voči potenciálnym investorom. Ukázať, akým spôsobom môže architekt vytvoriť optimálny návrh, propagovať kvalitné riešenia a vzdelávať širokú verejnosť o postavení a poslaní architektov v spoločnosti.

V dvadsaťosemročnej histórii Slovenskej komory architektov sa nenájdu obdobné okolnosti, ktoré by architektov či investorov, stavali do podobnej neľahkej situácie. Celá spoločnosť prechádza ťažkou situáciou v súvislosti s vírusovou pandémiou COVID-19. Práve preto sa tvorcovia rozhodli pokračovať v realizácii ocenenia CE ZA AR a podporiť tak kvalitnú domácu architektúru a jej tvorcov.

Zloženie poroty

  • Peter Moravčík - Slovenská republika, predseda poroty
  • Peter Jurkovič - Slovenská republika
  • Antonín Novák - Česká republika
  • Ľubica Segečová - Slovenská republika
  • Kay Strasser - Rakúsko
  • Táňa Buijs-Vítková - Holandsko

Porota vybrala v prvom kole 30 diel, ktoré osobne navštívila v posledný júlový týždeň, po piatich dňoch obhliadok naprieč celým Slovenskom rozhodla o nominácií 21 diel, ktoré sa uchádzajú o ocenenia 19. ročníka CE ZA AR 2020 v 6 kategóriách:

  1. Rodinné domy
  2. Bytové domy
  3. Občianske a priemyselné budovy
  4. Interiér
  5. Exteriér
  6. Fenomény architektúry

Galaprogram moderuje Peter Moravčík - architekt a zároveň predseda poroty. Nepôjde o klasickú formu moderovania, skôr o odborný prínos a charakteristiku ocenených projektov.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia