Úvod Novinky Tipy z programu
Novinky z produkcie RTVS: Dokument o väznenom kňazovi a Memento mori
Novinky z produkcie RTVS: Dokument o väznenom kňazovi a Memento mori

Novinky z produkcie RTVS: Dokument o väznenom kňazovi a Memento mori

Ako sa v minulosti ľudia vyrovnávali s tragédiami, ktoré zasiahli celý svet?

Ne nedeľu 1. novembra, na Sviatok všetkých svätých, si RTVS pre svojich divákov pripravila dvojicu unikátnych dokumentov z vlastnej produkcie. O 21:15 na Dvojke odvysielame životopisný film o významnom rímskokatolíckom kňazovi Štefanovi Klubertovi, levočskom dekanovi, záchrancovi oltára Majstra Pavla, ktorého prenasledovala Štátna bezpečnosť. O 21:45 nasleduje dokument Memento mori o pozoruhodných stavbách Slovenska, ktoré nám pripomínajú, ako blízko, hlavne v roku 2020, k nám bola a je smrť.

Štefan Klubert sa túžil stať misionárom a využiť tak svoje jazykové zručnosti. Pre svoj cieľ dokonca v Bratislave študoval medicínu, no napokon sa jeho sen nikdy nestal realitou. Rok 1950 znamenal nástup totalitného režimu a prenasledovanie kresťanov. Kluberta spolu s ďalšími 20 osobami najprv odsúdili, neskôr ho ale oslobodili. Svoje si vytrpel vo vyšetrovacej väzbe. Napriek oslobodeniu musel nastúpiť do tábora nútených prác v Novákoch a následne bol v kňazskom „koncentračnom tábore" v Močenku. Na slobodu sa dostal 1. apríla 1952.

štefan klubert Štefan Klubert (vpravo). Zdroj: Katolícke noviny/archív M. Demka

V roku 1953 nastúpil za správcu farnosti do Levoče. Podľa jeho slov dostal na výber: buď pôjde do Levoče, alebo do väzenia. Od roku 1975 až do svojej smrti 31. mája 1986 zastával aj funkciu okresného dekana. V Levoči tak napokon prežil 33 rokov. „Bol vzorom kňaza, človeka, naplneného skutočnou evanjeliovou láskou k veriacim, k svojim kaplánom. Vedel vždy ako dobrý stratég nájsť slovo povzbudenia, posily pre každého," píše o Klubertovi na svojom webe stredná zdravotnícka škola v Levoči, ktorá je po milovníkovi umenia pomenovaná. Klubert počas pôsobenie v Levoči vynaložil veľké úsilie zreštaurovať oltár Majstra Pavla v Chráme sv. Jakuba, ako aj ďalšie bočné oltáre a iné vzácne pamiatky.

Jeho vášňou bolo fotografovanie, napísal aj množstvo článkov do novín. Všetky jeho kázne, príhovory a exercície sa nachádzajú na rektoráte Kňazského seminára v Spišskom Podhradí. Štefan Klubert zomrel v levočskej nemocnici, pochovaný je v rodnej Spišskej Novej Vsi.

oltár majstra pavla Gotický hlavný oltár Majstra Pavla v Bazilike svätého Jakuba v Levoči.

Pamätaj, že zomrieš

Po snímke o významnom kňazovi vysielame na Dvojke dokument Memento mori (latinské príslovie, v preklade Pamätaj, že zomrieš). Rok 2020 ľudstvu opäť pripomenul, ako blízko je smrť. Celý svet bojoval a bojuje s pandémiou nového koronavírusu. Pre ľudstvo to ale nie je prvá a zrejme ani posledná ničivá nákaza. V minulosti vytrápil ľudstvo mor, cholera, španielska chrípka, škvrnitý týfus, či ebola.

V ťažkých časoch ľudstvo hľadalo oporu v Bohu a stavalo pozoruhodné morové stĺpy, kaplnky či iné drobné sakrálne stavby, ktoré väčšinou bez povšimnutia obchádzame. Pritom ide o diela, ktoré sú umeleckým výkrikom vtedajších majstrov a hlavne mementom pre budúce generácie.

morový stĺp kremnica Detail monumentálneho morového stĺpa v Kremnici.

V roku, v ktorom svet zmeravel od strachu z pandémie nového nepoznaného vírusu, Dvojka prináša dokumentárny pohľad na sakrálne pamiatky našich miest a ich históriu vzniku. Dokument Memento mori ukáže, ako sa v minulosti prostredníctvom umenia a viery vyrovnávali ľudia s tragédiami, ktoré nezasiahli len jednotlivca, rodinu či dedinu, ale celé mestá, krajiny či svet.

(foto: TASR, info: RTVS, SZŠ Š. Kluberta)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia