Úvod Novinky Tipy z programu
Sto rokov od narodenia Alexandra Dubčeka. RTVS spomína bohatým programom
Sto rokov od narodenia Alexandra Dubčeka. RTVS spomína bohatým programom

Sto rokov od narodenia Alexandra Dubčeka. RTVS spomína bohatým programom

Alexander Dubček je jednou z popredných postáv slovenskej histórie. 27. novembra 2021 by oslávil svoje sté narodeniny.

RTVS si na významnú osobnosť Alexandra Dubčeka zaspomína vo viacerých reláciách televízneho i rozhlasového vysielania.

Jednotka

V piatok, 26. novembra o 22.20 h, odvysiela film Dubček - krátka jar, dlhá zima. V nedeľu, 28. novembra o 17.30 h, slávnostný program Ľudská tvár politiky - 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dvojka

Vo štvrtok, 25. novembra o 14.05 h odvysiela Dvojka taliansko-slovenský dokumentárny film Korene budúcnosti, ktorý zachytáva život a dobu Alexandra Dubčeka.

Film obsahuje bohaté archívne dokumentárne materiály z MOSFILMU (príchod nadšených budovateľov komunizmu z európskych štátov), ale aj autentické živé dokumenty z vrcholu Dubčekovej politickej kariéry, až po jeho pád.

Bezprostredne v deň 100. výročia Dubčekových narodenín, 27. novembra, privíta Dvojka v relácii Anjeli strážni Dubčekovcov jeho syna, Pavla, o 21.05 h.

Neskôr, o 21.30 h, si diváci môžu pozrieť dokument Vycestovacia doložka pre Dubčeka, ktorý zachytáva jeho sledovanie a peripetie pri prevzatí doktorátu honoris causa od Bolognskej univerzity, ktoré záviselo od získania “vycestovacej doložky”.

Trojka

Toto významné výročie si pripomenie aj televízna Trojka vo štvrtok 25. novembra o 21.15 h dokumentom Blízky človek.

V nedeľu, 28. novembra o 13.40 h, zase dokumentom Sedemdesiatnik Alexander Dubček.

Rádio Slovensko

V piatok, 26. novembra odvysiela Nočnú pyramídu s historikom Ústavu pamätí národa, Petrom Jašekom.

V sobotu, 27. novembra, privítajú moderátori Barbara Štubňová a Juraj Šimko v živom vysielaní Laca Halamu, režiséra filmu Dubček.

Slovo dostane aj Lýdia Mikušová, lektorka pôsobiaca v rodnom dome Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Ďalším hosťom bude aj Adrián Jastraban, herec, ktorý si zahral samotného politika v životopisnom filme Dubček.

Alexader Dubček na dobovej fotke.jpg

Rádio Devín

Pre svojich poslucháčov pripravilo tri umelecko-publicistické pásma venované osobnosti a životu Alexandra Dubčeka.

Prvým bude v nedeľu 28. novembra o 12.00 h pásmo Emil Benčík: Tohto človeka sme mali radi.

Druhým 5. decembra o 12.00 h Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 1. časť a posledným pásmo Emil Benčík: Prvý muž Pražskej jari, 2. časť, ktoré sa odvysiela 12. decembra o 12.00 h.

Rádia Regina Stred

Poslucháči  spoznajú Dubčeka v relácii Štvorlístok cez rozprávanie uznávaného slovenského míma Milana Sládka, ktorý sa s ním síce nikdy nestretol, no celý život vnímal jeho pokrokovosť, humor, neľahký osud, ale aj nadšenie, ktoré vzbudzoval v zahraničí, kde Sládek žil.

Relácia bude súčasťou vysielania 27. novembra po 10.30 h.

Rádio Regina Západ

Na významnú slovenskú politickú osobnosť si zaspomína v relácii Panoráma Rádia Regina Západ 27. novembra od 9.00 do 11.30 h.

V rubrike Uličky sa poslucháči pomyselne prejdú miestami, ktoré sa spájajú s osobnosťou Alexandra Dubčeka alebo sú po ňom pomenované.

Redaktorka Barbora Jurenová prinesie rozhovor s pamätníčkou Máriou Janou Jablonskou z Uhrovca a so študentami, ktorí sa zúčastnili na celoslovenskej literárnej súťaži “Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka”.

Po 10.00 hod. bude hosťom moderátora Richarda Šümeghyho v Panoráme Rádia Regina Západ historik Historického ústavu SAV, Stanislav Sikora, expert na život a osobnosť Alexandra Dubčeka.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia