Úvod Novinky Tipy z programu
Šialené číslo! Koľko odpadu dokážeme vyprodukovať za jediný deň?
Šialené číslo! Koľko odpadu dokážeme vyprodukovať za jediný deň?

Šialené číslo! Koľko odpadu dokážeme vyprodukovať za jediný deň?

Pozrite si rozhovor s ekonomickou analytičkou Evou Sadovskou, ktorá hosťovala v Trochu inak. Reč bola o číslach, inflácii aj triedení odpadu.

Hostkou v Trochu inak bola Eva Sadovská, absolventka odborov matematická pravdepodobnosť a štatistika, finančná a poistná matematika na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Čísla ju fascinovali už od detstva. Ako dcéra inventúrnika poznala slovo manko už v čase, keď sa jej rovesníci hrali v škôlke s hračkami.

Eva priznala, že keď práve nerozmýšľala nad číslami, aj ona sa hrala s bábikami – počítala ich, alebo ich učila čísla.

Eva Sadovská, hračky pre predčasniatka.pngEva vo voľnom čase vyrába zo starých nití hračky pre predčasne narodené deti.

Dnes je z nej ekonomická analytička, ktorá sa vo voľnom čase venuje aj upcyklácii.

Začalo sa to na základnej škole

To, že svoj pracovný život zasvätí číslam, zistila už na základnej škole.

Hneď na základnej škole, keď sme začali s tými číslami narábať, tak mňa to tak fascinovalo. Potom, keď som objavila, že sa dá chodiť do knižnice, chodila som a požičiavala som si matematické knihy... Naozaj som išla tak rad za radom,“ priznala s úsmevom milovníčka hlavolamov.

Po skončení vysokej školy sa začala venovať ekonomickej analýze. Medzi oblasti jej záujmu patrí nákupné správanie ľudí, genderová vyrovnanosť, ale aj odpady. Práve odpady patria k témam, ktoré Evu fascinujú.

Prudký nárast produkcie odpadu

Pohybujeme sa na úrovni 430 – 450 kg na hlavu ročne. Trošku ťažko predstaviteľné číslo, ale keď povieme, že je to 1,2 kg odpadu denne, vieme si to lepšie predstaviť,“ odpovedala na otázku, koľko kilogramov odpadu ročne vyprodukuje jeden človek.

Podľa analýz produkcia odpadu za posledných 10 rokov vzrástla o tretinu.

Eva Sadovská sa venuje aj ženskej téme – analyzuje, koľko odpadu vyprodukuje priemerná žena počas svojej menštruácie.

Vypočítali sme, že jedna žena vyprodukuje za celý svoj život 11 tisíc vložiek alebo tampónov... Keď som to prepočítala, tak to vyšlo, že všetky Slovenky by ročne naplnili 300 plných, veľkých a ťažkých áut,“ uviedla.

Tieto výpočty a zistenia o produkcii odpadu mali vplyv aj na správanie analytičky. Hoci priznala, že zero-waste nie je pre ňu, o ekológiu sa zaujíma a snaží sa o udržateľný životný štýl.

Okrem triedenia odpadu sa venuje aj upcyklácii, ktorá spočíva v premieňaní starých materiálov na nové veci.

Zo starých nití, ktoré sa často nachádzajú v bytoch po starých rodičoch, vyrába hračky. Tie venuje predčasne narodeným detičkám v nemocniciach.

Sledujte Trochu inak už v piatok o 22:00 na Dvojke a live na webe RTVS.

25 50 75 90
Zdroj foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia