Úvod Novinky Tipy z programu
Život biskupa Michala Buzalku odkrýva nový dokument
Život biskupa Michala Buzalku odkrýva nový dokument

Život biskupa Michala Buzalku odkrýva nový dokument

Na Sviatok všetkých svätých si pozrite nevšednú premiéru na Dvojke a program RTVS.

V koprodukcii RTVS vznikol dokumentárny film Biskup Michal Buzalka, ktorý bude mať premiéru 1. novembra na Dvojke o 20:10 hod.

Pod scenár a réžiu sa podpísal Marek Poláček. Dramaturgom je Kristian Bezák.

Prečo neemigroval

Vo filme odznejú aj myšlienky biskupa, ktorého v roku 1951 komunistická moc odsúdila za údajnú velezradu a špionáž pre Vatikán. Na otázku netere, keď bol vo väzení, prečo neemigroval, Michal Buzalka povedal:

„Nič zlé som neurobil, pred kým som mal utekať? Pán Ježiš trpel za mňa, prečo by som ja nemohol trpieť preňho?“

Komunistická moc zneužila fakt, že Michal Buzalka bol v čase 2. svetovej vojny vojenským biskupom. Tento fakt využili ako zámienku k obvineniu z kolaborácie.

Film vychádza z vyše dvadsaťročného historického výskumu z najnovších poznatkov z bádania vo Vatikánskych archívoch. Konkrétne z nedávno sprístupneného obdobia pontifikátu pápeža Pia XII.

Film-Michal-Buzalka-archív-RTVS

Ako sa stať dokonalým človekom

V súčasnosti je začatý proces jeho blahorečenia, od ktorého sa očakáva, že bude vyhlásený za blahoslaveného.

Z myšlienok biskupa Michala Buzalku z filmu citujeme:

„Len vtedy je človek dokonalým človekom, keď vo všetkom dáva pozor, lebo duša je cennejšia čiastka jeho „ja“. Keď vedome a dobrovoľne odkladá svoje nedostatky a svoje chyby, ako odkladá aj svoje roztrhané šaty.“

V politickom procese komunisti odsúdili Michala Buzalku na doživotie. Za biskupa bol menovaný pred vznikom Slovenského štátu v roku 1938.

Rýchlo odkryl nebezpečenstvo nemeckého národného socializmu. Spolupracoval s vatikánskou nunciatúrou. Vďaka autorite prešiel so cťou zložitými úsekmi dejín Slovenska v 20. storočí.


Film je aj sondou do histórie farností spojených s biskupovým životom. Preto v nich prebiehali v mesiacoch september a október predpremiéry tohto 55-minútového filmu a to vo farnostiach Svätý Anton, Skýcov, Vajnory a Zavar. Pri RTVS bola koproducentom aj Televízia Lux, kde bude mať dokument premiéru v Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra 2022 o 21:00 h.

Jednotka 1. novembra

Vo sviatočný utorkový deň o 10:00 h odvysiela Jednotka rímsko-katolícku bohoslužbu z Kostola Všetkých svätých v Bytči, po ktorej od 11:30 h bude nasledovať dvojdielny hraný film Páter Pio. O 15:00 h prinesie špeciálnu časť Agatha Christie: Poirot. Sviatočné vysielanie na Jednotke doplnia aj rozprávkové príbehy Rozprávky bratov Grimmovcov: Šťastný Janko a Popolvár najväčší na svete.

Dvojka 1. novembra

Dvojka počas dňa ponúkne divákom o 9:50 h filmovú rekonštrukciu tragickej udalosti, ktorá na začiatku 70-tych rokov postihla československú expedíciu pri výstupe na jeden z vrcholov Himalájí pod názvom Vynes na horu svoj hrob. Popoludní odvysiela okrem iných programov aj televízny film podľa prózy Fraňa Kráľa Čenkovej deti či Živý bič, ktorý v dvoch častiach uvádzame v HD kvalite s digitálnou retušou. O 14:00 h odvysiela film o neuveriteľných príbehoch ľudí, ktorí sa ocitli v stave klinickej smrti a vrátili sa späť pod názvom Posledná cesta.

Trojka 1. novembra

Počas Sviatku všetkých svätých o 8:25 h uvedie Trojka dokument Znaky otcovských hrobov z cyklu Za siedmimi horami i dokument Kde leží naša hrdosť z cyklu V tichu minulosti o 13:50 h.

Rádio Slovensko 1. novembra

Zamyslenie na tému Čo je na tomto svete konečné a čo večné odznie v Rádiu Slovensko. Tu bude hosťom Dobrého rána, Slovensko! katolícky kňaz Daniel Dian. Hosťom Nory Gubkovej bude Daniela Mošková, kvetinárka a ekologická pestovateľka, ktorá bude hovoriť aj o kúpe lokálnych kvetov v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých.

Rádio Regina 1. novembra

O 9:05 h v priamom prenose prinesie Rádio Regina rímskokatolícku sv. omšu z Bratislavy. Podvečer po 17:00 h je v relácii Zastavený čas pripravená mozaika rozhovorov s ľuďmi, ktorí spomínajú na odchody svojich blízkych a priateľov i známe osobnosti a to najvzácnejšie, čo im odovzdali.

Rádio Devín a Rádio Slovakia International 1. novembra

Rádio Devín o. i. o 15:30 h zaradilo do vysielania pásmo poézie Silvie Kaščákovej: Každý, koho milujeme, je smrteľný.

Rádio SIovakia International v rozhovore s gréckokatolíckym kňazom Rastislavom Čižikom priblíži zádušné sviatky u západných a východných kresťanov. Odvysiela tiež panelovú diskusiu s duchovnými z rôznych denominácií na tému smrť a strata blízkych v dnešnej dobe poznačenej pandémiou, vojnou a nenávistnými útokmi.

25 50 75 90
Foto: RTVS, archív

Živé vysielanie ??:??

Televízia