Úvod Novinky Tipy z programu
Hrubé črevo je náš druhý mozog, na jeseň upravte svoju stravu
Hrubé črevo je náš druhý mozog, na jeseň upravte svoju stravu

Hrubé črevo je náš druhý mozog, na jeseň upravte svoju stravu

S hmlou a zlým počasím prichádzajú choroby. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť.

Na jeseň začína chrípková sezóna, nádchy, či virózy.

Vo vysielaní v RTVS hovorili o tom aj v Rádiu Regina Východ. Fytoterapeutka Oľga Bodnárová ponúkla dobré rady:

Rady, ako sa stravovať v jeseni. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Rozhodne som za jednoducho pripravovanú rastlinnú stravu. Zeleninu stačí hneď ráno orestovať na olivovom oleji, čo vás naštartuje do celého dňa. Vláknina pomáha pri vylučovaní a budete mať menej problémov so stolicou. Keď je príjem potravy a výdaj energie v harmónii, tak sme pripravení na zimu.“

Ak cítite únavu

Športový lekár Pavel Malovič zasa v Dámskom klube na Jednotke zdôraznil:

„Hrubé črevo je náš druhý mozog. Ak cítite únavu, máme u nás veľmi dobrých potravinových pomocníkov. V našej tradičnej kyslej kapuste nájdete vitamín U, u – ako únava. Čiže na jeseň je potrebné pridať do stravy kyslú kapustu. Komu neprekáža zápach, nech si na večer na drobno poseká cibuľu a zje ju s večerou, čím si posilní imunitu.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Cibuľové rady

Cibuľovú radu pridala vo vysielaní Rádia Regina Východ aj známa zelinkárka Iveta Henzélyová:

strava-TASR

„V jesennom období je potrebné pridať do stravy cibuľu a cesnak najlepšie v čerstvom stave. Teraz nájdeme na trhu aj čiernu reďkovku. Buľvu vydlabeme a dnu dáme buď hnedý trstinový cukor pri alergikoch, alebo rovno med. Reďkovka pustí šťavu a tú potom dávame po lyžičkách malým deťom na posilnenie imunity.“

Podobný recept ponúkla redaktorka Rádia Regina Východ Danuša Reginová:

„Surová cibuľa dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu. Pomáha pri nádche, rozpúšťa hlieny a tlmí bolesti v krku.“

Sirup zo surovej cibule si zhotovíme tak, že cibuľu najemno nasekáme, zalejeme ju medom, alebo pri alergikoch posypeme hnedým či trstinovým cukrom. Zmes necháme odstáť v uzavretej nádobe, scedíme a potom užívame.

strava-Štefan-Puškáš-TASR

Ďumbier, čiže zázvor má nezastupiteľné miesto pri posiľňovaní imunity. Zelinkárka Iveta Henzélyová pridala vlastný recept:

„V mixéri podrvené šípky zmiešame s čerstvým postrúhaným zázvorom, pridáme celú hlavičku cesnaku, citrónovú šťavu, celú škoricu a necháme mesiac maserovať. Potom precedíme a užívame po lyžičkách. Ak zmes zakonzervujeme alkoholom, dostaneme likér, ale nemusíme alkohol pridávať.“

Viac rád, ako upraviť jedálniček na jeseň nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia