Vo vysielaní v RTVS hovorili o tom aj v Rádiu Regina Východ. Fytoterapeutka Oľga Bodnárová ponúkla dobré rady:
Rady, ako sa stravovať v jeseni.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
„Rozhodne som za jednoducho pripravovanú rastlinnú stravu. Zeleninu stačí hneď ráno orestovať na olivovom oleji, čo vás naštartuje do celého dňa. Vláknina pomáha pri vylučovaní a budete mať menej problémov so stolicou. Keď je príjem potravy a výdaj energie v harmónii, tak sme pripravení na zimu.“
Ak cítite únavu
Športový lekár Pavel Malovič zasa v Dámskom klube na Jednotke zdôraznil:
„Hrubé črevo je náš druhý mozog. Ak cítite únavu, máme u nás veľmi dobrých potravinových pomocníkov. V našej tradičnej kyslej kapuste nájdete vitamín U, u – ako únava. Čiže na jeseň je potrebné pridať do stravy kyslú kapustu. Komu neprekáža zápach, nech si na večer na drobno poseká cibuľu a zje ju s večerou, čím si posilní imunitu.“
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cibuľové rady
Cibuľovú radu pridala vo vysielaní Rádia Regina Východ aj známa zelinkárka Iveta Henzélyová:
Podobný recept ponúkla redaktorka Rádia Regina Východ Danuša Reginová:
„Surová cibuľa dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu. Pomáha pri nádche, rozpúšťa hlieny a tlmí bolesti v krku.“
Sirup zo surovej cibule si zhotovíme tak, že cibuľu najemno nasekáme, zalejeme ju medom, alebo pri alergikoch posypeme hnedým či trstinovým cukrom. Zmes necháme odstáť v uzavretej nádobe, scedíme a potom užívame.
Ďumbier, čiže zázvor má nezastupiteľné miesto pri posiľňovaní imunity. Zelinkárka Iveta Henzélyová pridala vlastný recept:
„V mixéri podrvené šípky zmiešame s čerstvým postrúhaným zázvorom, pridáme celú hlavičku cesnaku, citrónovú šťavu, celú škoricu a necháme mesiac maserovať. Potom precedíme a užívame po lyžičkách. Ak zmes zakonzervujeme alkoholom, dostaneme likér, ale nemusíme alkohol pridávať.“
RTVS online
Viac rád, ako upraviť jedálniček na jeseň nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90