Úvod Novinky Tipy z programu
Ľudia z LGBTI komunity milujú rovnako, ako milujú iní ľudia
Ľudia z LGBTI komunity milujú rovnako, ako milujú iní ľudia

Ľudia z LGBTI komunity milujú rovnako, ako milujú iní ľudia

Láska patrí všetkým rovnako bez rozdielov.

V demokracii je rovnosť ľudí vnímaná z pohľadu voči najvyššej autorite, akou je večnosť. Vďaka tomu sme si všetci skutočne rovní.

Každý prežíva lásku vo svojom vnútri k inej osobe rovnakým spôsobom. Ľudia sa líšia iba hĺbkou prežívaného citu. Hĺbku citu neovplyvňuje sexuálna orientácia.

láska-LGBTI-Daniel-Veselský-TASR

Rádio_FM informovalo o iniciatíve Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV. Oslovili preto jazykovedkyňu Luciu Molnár Satinskú :

„Naša inštitúcia sa venuje výskumu slov a ich významov už 79 rokov.“

Vedci z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV definujú význam slov v slovníkoch. Vydávajú ich podľa toho, aké spresňujúce definície sú v našom slovníku už potrebné urobiť. Lucia Molnár Satinská dodala:

„Urobili sme len to, čo sme už dlho plánovali.“

láska-nie-nenávisť-Daniel-Veselský-TASR

Väčšinou k zmene príde neskôr, než vznikne jej potreba, lebo sa čaká na väčší súbor slov, ktoré je potrebné upresniť. Lucia Molnár Satinská vysvetlila terajší postup pri zmene definície slova láska:

„Rozhodli sme sa pristúpiť k jednotlivej zmene, lebo to v tejto chvíli považujeme za dôležité.“

Útoky musia skončiť

V našej spoločnosti sa ozývajú často hlasy aj z najvyšších kruhov, že o právach LGBTI ľudí nie je nutné nahlas hovoriť. Vedci si myslia opak. Prijali vyhlásenie dva dni od dvojnásobnej vraždy na Zámockej ulici v Bratislave. Vtedy zahynuli po streľbe teroristického vraha Juraja Krajčíka (19) náhodné dve obete Matúš Horváth (23) a Juraj Vankulič (27). Vo Vyhlásení Predsedníctva SAV sa o. i. píše:

„Útoky akejkoľvek podoby na odlišnosť a spoločenskú toleranciu musia skončiť!“

Láska patrí všetkým. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jazykovedný ústav upresnil v ďalších významoch slovo láska. Láska je tak v slovníku po novom definovaná aj ako:

„Silná náklonnosť k určitej osobe na základe telesnej, duševnej a citovej príťažlivosti, ľúbostný cit, milovanie, opak nenávisti.“

Výstižnejšia definícia

V úplne prvej definícii zostáva láska ako kladný citový vzťah, silná náklonnosť k niekomu, k niečomu (k inej osobe, k idei, veci, k sebe samému); pričom opakom tohto slova sú:

„Nenávisť, odpor.“

láska-zaslúži-si-Daniel-Veselský-TASR

Jazykovedkyňa Luca Molnár Satinská upresnila :

„V pôvodnej definícii bolo znenie, že láska je náklonnosť jedného pohlavia k druhému. Už dávnejšie sa v lexikografických kruhoch debatovalo o tom, že definícia slova láska by sa mala spresniť. Preto teraz tam zostáva náklonnosť k určitej osobe na základe telesnej, duševnej a citovej príťažlivosti.“

Nakoniec, tak to je po tisícročia od vzniku ľudstva. Vedci len teraz slovo láska definovali výstižnejšie, o čom sa môžete dozvedieť viac z archívu RTVS.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia