Úvod Novinky Tipy z programu
Poznáme jednoduchý trik, ako si zo štedrej večere urobiť štedrý deň
Poznáme jednoduchý trik, ako si zo štedrej večere urobiť štedrý deň

Poznáme jednoduchý trik, ako si zo štedrej večere urobiť štedrý deň

Jedzme malé porcie a hýbme sa, vtedy môžeme jesť takmer všetko.

Každé sviatky sú aj o záťaži na náš tráviaci trakt, preto je dobré vypočuť si, čo si o tom myslia odborníci, aby sme si zbytočne neublížili.

Večer sa napcháte

V Dámskom klube na Jednotke vyspovedala moderátorka Iveta Malachovská odborníka na výživu Ladislava Kuželu.

Zaujímalo ju, či naozaj na Vianoce máme celý deň hladovať a najesť sa až na štedrú večeru. Výživový poradca pohotovo odpovedal:

„Ak pôst držíme len raz ročne, tak určite nie. Veda dokázala, že ľudia, ktorí celý deň nejedia, večer skonzumujú nielen omnoho viac kalórii, ale najmä pomiešajú potraviny, ktoré by si za normálnych okolností v takej kombinácii nedali.

Ak teda chceme držať pôst len jeden deň v roku, nuž to si radšej urobme zo štedrého večera štedrý deň. To znamená, že jedzme po celý deň ideálne menšie porcie a tešme sa z jedla celá rodina už pri jeho príprave.“

Šalát nám ľahko pomôže

štedrovečerná-RTVS

Výživový odborník jednoznačne vyzdvihol fermentované potraviny.

Na prvom mieste našu tradičnú kapustu. Ladislav Kužela dodal, že môžeme zjesť všetko:

„Ide o otázku miery, koľko. Už Konfucius vedel a po ňom to prebrali Japonci, že najzdravšie je jesť do polosýta. Ak k tomu pridáme pohyb, jedlo nám neublíži.“

Najlepšie je začať jesť podľa Ladislava Kuželu najprv zeleninový šalát:

„Ak začneme jesť šalátovým rastlinným tanierom, tak si môžeme dopriať aj sladké a nemusíme sa báť skákania nášho inzulínu. Rybu nesmažme na oleji, ale pripravme si ju na pare.“

Rovnako obľúbený zemiakový majonézový šalát si môžeme dať, ale pomôžeme svojmu telu, ak podľa odborníka pridáme:

„Namiesto klasického oleja trebárs avokádový a namiesto majonézy biely grécky jogurt, ktorý je aj fermentovaný a rovnako ako kyslá kapusta obsahuje probiotiká.“

V prípade konzumácie alkoholu, ktorému sa počas sviatkov ťažko dá vyhnúť, by sme podľa Ladislava Kuželu nemali zabúdať na hydratáciu:

„Pite veľa vody. Človek denne potrebuje minimálne dva litre vody. Pozitívne vplýva na ľudský organizmus aj podľa zistení vedcov konzumácia červeného vína, ale všetko s mierou.“

Inzulín sa vie naštartovať hneď

štedrovečerná-TASR

Ak sa napcháme bez rozmyslu množstvom jedla, tak sa naše telo podľa odborníka začne správať nevyspytateľne:

„Stúpnu hladiny cukru a tuku, z nášho pankreasu vyštartuje vytvorený hormón inzulín, aby dostal hladinu cukru do normálu a potom sa nám stane, čo poznáme, že ak sa veľmi najeme, potrebujeme si ľahnúť.“

Preto je podľa Ladislava Kuželu dobrý každý pohyb:

„Stačí nám aj krátka desaťminútová prechádzka.“

Zachráni nás menší tanier

štedrovečerná-Pavel-Neubauer-TASR

Odborník chápe, že raz ročne si chceme dopriať zo všetkého, ale ak nevieme odhadnúť množstvo potravy, pozná jednoduchý trik, aby sme sa neprejedli:

„Naberajme si jedlo na menší tanier, než na aký by sme si ho nabrali inokedy.“

Ďalšie rady od odborníka na zdravú výživu nájdete aj v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia