Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, kde u nás stoja domčeky na vrabčej nôžke?
Viete, kde u nás stoja domčeky na vrabčej nôžke?

Viete, kde u nás stoja domčeky na vrabčej nôžke?

Prvé útulne na Kysuciach lákajú na výlety do prírody.

V Krásne nad Kysucou, ktoré je mestom len od roku 2016 začali pred niekoľkými rokmi s označovaním turistických trás v okolitej prírode.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pozrite sa, ako vrabčiareň vyzerá

Kamera Televíkendu ukázala už prvú „vrabčiareň“. Ide o útuľňu, ktorú postavili nad mestom, ako vysvetlil Jaroslav Pagáč:

„V roku 2019 sme začali s projektom značenia turistických trás, kde sme zmapovali všetky osady a zabudovali informačné tabule, kde sa čo v osade udialo, kto tam významný žil a kto tam pôsobil.“

Celkovo v okolí mesta je v čarovnej prírode až 16 osád. Vedú k nim viaceré trasy, po ktorých radi chodia turisti nielen na jar, či v lete, ale aj v zime. Jaroslav Pagáč objasnil, ako vznikli útulne:

„Postupne sme nadväzovali a spájali turistické trasy na každoročný turistický zraz Krížom krážom. Tak vznikol aj projekt vrabčiarní, teda našich útulní.“

Vyspíte sa v prírode

Obyvateľov Krásna nad Kysucou volajú totiž „Vrabčiari“ a tak bolo jasné, ako sa útulne v prírode budú volať. Postavené sú ako výhľadne do okolitej prírody. Ako sa k prvej vrabčiarni dostanete, navigoval Jaroslav Pagáč:

„Trasa začína od mestskej časti Vlčie. Po modrej značke prejdeme cez osadu U Jantov v smere na osadu U Grápov, nad ktorou je prvá vrabčiareň postavená.“

Turisti, ktorí sú zvyknutí prespávať v prírode v spacích vakoch, tu nájdu teda možnosť, kde sa môžu vyspať v prírode pod strechou. Kam odtiaľ zo stavby na koloch dovidia, povedal Televíkendu tiež Jaroslav Pagáč:

„Vrabčiareň je postavená tak, že sú z nej krásne výhľady do údolí nášho mesta na Malý aj Veľký Rozsutec, na Veľkú Raču, či na Vojtov vrchu a Kýčeru.“

Kysuce majú nádhernú prírodu v každom ročnom období, čo oceníte aj z nášho zimného videa, či z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia