Úvod Novinky Tipy z programu
9 rastlín, ktoré patria do spálne. Odplašia hmyz, vyčistia vzduch
9 rastlín, ktoré patria do spálne. Odplašia hmyz, vyčistia vzduch

9 rastlín, ktoré patria do spálne. Odplašia hmyz, vyčistia vzduch

Lopatkovec, antúria, fialka a ďalšie spĺňajú aj kritériá domáceho lekára.

Kvalitný spánok si vyžaduje v prvom rade čistý vzduch bez vplyvu všadeprítomnej chémie.

V Dámskom klube ponúkli prehľad najistejších čističov vzduchu z rastlinnej ríše. Ktoré kvetinky v spálni vám pomôžu kvalitne zrelaxovať?

Lopatkovec

Je nielen krásna a na zálievku nenáročná kvetinka, ale počas dňa šíri okolo seba príjemnú vôňu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Navyše dokáže očistiť interiér od acetónu, benzónu, či trichloretylénu. Jeho listy fungujú ako filter, zachytia škodliviny a zároveň zvlhčujú vzduch. Preto je dôležité listy rastlinky pravidelne zbavovať prachu.

Takéto rastliny dokážu nielen zabojovať s chémiou v našich bytoch, ale poradia si aj so splodinami fajčenia, s úzkosťou, so strachom, či odplašia dotieravý hmyz.

Antúria

Antúria.jpg

Zabezpečí vám pokojný spánok a nádherne kvitne. Atraktívne sú aj jej tmavozelené lesklé listy. Zachytí nebezpečný amoniak, xylén, ale poradí si aj s formaldehydom a toluénom v ovzduší.

Brečtan popínavý

Pestuje sa najmä v záhradách, ako však zdôraznili v Dámskom klube, v spálni na malom priestore vyniknú jeho kvality, lebo dokáže odstrániť aj vzdušné plesne.

Fialka africká

Patrí k najbežnejším rastlinám v našich bytoch. Podľa odborníkov pri dobrej starostlivosti kvitne takmer neustále. Čistí vzduch a jej mäsité listy sú schopné na seba naviazať prach.

Rozmarín a svokrin jazyk

rozmarín.jpg

Ak vám chýba kyslík, dajte si do spálne na pestovanie nenáročný svokrin jazyk, prípadne klasický rozmarín, lebo vďaka rozmarínu bude váš spánok ničím nerušený, zbavíte sa pri ňom stresu, celkového napätia a uvoľníte sa.

Palmy a aloe vera

Úlohy domáceho lekára spĺňajú aj niektoré druhy paliem, ktoré sú vhodné do panelákových bytov so suchým vzduchom, prípadne aj sukulenty ako trebárs populárna rastlina aloe vera.

Zamiokulkas

Ak si túto dekoratívnu rastlinu dáte do spálne, premeníte ju na malom priestore na čistič vzduchu, ktorý navyše poslúži ako optimálny a lacný zvlhčovač vzduchu.

Viac informácií o účinkoch rastlín pestovaných v domácom prostredí sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia