Úvod Novinky Tipy z programu
Kleopatru, Máriu Teréziu, Sissi, či britskú kráľovnú zdobil slovenský opál
Kleopatru, Máriu Teréziu, Sissi, či britskú kráľovnú zdobil slovenský opál

Kleopatru, Máriu Teréziu, Sissi, či britskú kráľovnú zdobil slovenský opál

Klenotníkovi dal kráľ odťať ruky, lebo mu drahokam praskol.

Podľa marketingovej manažérky Slovenských opálových baní Ivety Adamovej nový náučný chodník priblíži históriu ťažby opálu v Slanských vrchoch nad Prešovom.

Geológia, vegetácia a zoológia v jednom

bane-Dubník-Milan-Kapusta-TASR

Otvorili ho na konci júna, aby upriamil pozornosť návštevníkov aj na tunajšie prírodné prostredie.

Chodník vybudovali Slovenské opálové bane, s. r. o., v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove.

Náučný chodník vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli podľa Adamovej počas ťažby drahého opálu:

„Na trase s dĺžkou približne 1,5 kilometra je umiestnených 14 informačných tabúľ venovaným vzniku opálu, ťažbe, vybraným banským dielam, ako aj geológii, vegetácii a zoológii Slanských vrchov a samostatne netopierom.“

Po ukončení ťažby sa rozsiahle podzemné priestory opálových baní stali podľa Adamovej slov významným zimoviskom netopierov.

V roku 1964 boli z tohto dôvodu vyhlásené za Chránený areál Dubnické bane.

Od ťažby až po živú prírodu

Územie, ktorým náučný chodník vedie sa nachádza v štvrtom stupni ochrany prírody. Vstup na chodník je bezplatný a je vhodný pre deti i dospelých.

koruna-TASR

Adamová dodala, že informačné tabule sú spracované dvojjazyčne, v slovenskom a anglickom jazyku:

„Cieľom náučného chodníka je priblížiť históriu ťažby a upriamiť pozornosť na živú prírodu Slanských vrchov, potrebu jej ochrany, ako aj v nevyhnutnej miere na hospodárenie v lesoch trvalo udržateľným spôsobom, so zreteľom na využívanie lesov či už návštevníkmi baní, turistami a v neposlednom rade obyvateľmi vidieka.“

Zbožní baníci a smrť kobrou

Jozef Čurík o opálovej bani pri Prešove. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri vstupe do opálových baní nájdeme podľa riaditeľa banského skanzenu Jozefa Čuríka drevený kríž, lebo baníci boli zbožní:

„V lete sa pred ním modlili vonku a v zime vo vnútri. Dala ho postaviť pani Goldschmiedová.“

Pre Rádio Regina Východ Jozef Čurík o histórii ťažby opálu informácie doplnil:

„Iba u nás sa do konca 19. storočia opál ťažil. Až koncom 19. storočia sa objavili ložiská opálu v Austrálii a naši nájomcovia bane už nevedeli tejto konkurencii vzdorovať. Slovenský opál má unikátnu farbohru a históriu, aký nemá žiaden iný opál na svete.“

Vďaka tomu sa dostal aj na britskú kráľovskú korunu, či na korunu cisárovnej Sissi a mala ho aj legendárna kráľovná Kleopatra známa vďaka romániku s rímskym vládcom Caesarom, či spôsobom smrti, keď sa naschvál nechala pohrýzť kobrou.

Kleopatra-TASR

Slovenský opál zdobil cisárovnu Máriu Teréziu, ale aj Napoleona Bonaparteho.

Pre Rádio Slovensko Jozef Čurík pripomenul:

„Náš opál si obľúbili aj členovia rodiny cisára Napoleona. Cisárovna Jozefína nosila najslávnejší opál s menom Oheň trójsky.“

Slovenský národný kameň

Preto kurátorka Východoslovenského múzea v Košiciach Mária Krišovská pre Rádio Regina Východ zdôraznila:

„Náš drahý opál môžeme považovať za národný kameň, keďže ložiská v Dubníku a v Červenici boli do konca 19. storočia jedinými na svete, kde bol známy pod názvom uhorský drahý opál. Pripisovali mu liečiteľské vlastnosti. Verili, že pôsobí na nervy, lieči choroby srdca a zlepší zrak, keďže má iné optické vlastnosti ako iné minerály a bolo záhadou, ako vzniká.“

Mária Krišovská o opále. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najväčší u nás nájdený opál (594 gramov) pochádza z roku 1775 a volá sa Harlekýn. Majú ho v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Našiel sa na dne potoka v Červenici pri Prešove.

Najväčšiu zbierku slovenských opálov z Dubníka nájdete v Prírodovednom múzeu v Budapešti, ktoré opatruje až 336 926 kusov.

Francúzsky kráľ Ľudovít XI. (1423-1483) prikázal odťať ruky zlatníkovi, ktorému pri osádzaní do šperku opál praskol.

Viac sa o opáloch a ochrane prírody pri baniach nad Prešovom dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia