Úvod Novinky Tipy z programu
Objavte najstarší kaštieľ u nás. Vyberte sa na šesť výletov za jeden deň
Objavte najstarší kaštieľ u nás. Vyberte sa na šesť výletov za jeden deň

Objavte najstarší kaštieľ u nás. Vyberte sa na šesť výletov za jeden deň

Jeden zážitok vám nestačí? Objavíte hneď niekoľko kuriozít.

Odporúčané trasy na výlety ponúkajú na Slovensku rozmanité zážitky.

Rýchlosťou 30 km za deň



Originálnu trasu ponúkol v relácii Slovensko v obrazoch na Jednotke aj redaktor Michal Slanička, keď pozval divákov smerom, na ktorom za jeden deň stihnete šesť výletov:

„Prešli sme tridsať kilometrov a v štyroch obciach sme spoznali históriu šiestich kaštieľov a to všetko za jeden deň.“

Také niečo objavíte v regióne Hornej Nitry, kde podľa Pavla Štefčíka z Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región každý pozná najmä Bojnice:

„Pomyselným centrom cestovného ruchu Hornej Nitry sú Bojnice. Každý pozná romantický zámok, národnú zoologickú záhradu či kúpele. Na tomto území sa však nachádzajú aj krásne kaštiele, z ktorých sú niektoré prístupné verejnosti a iné môžete obdivovať len z okolia.“

Z kúrie v Brodzanoch postavili kaštieľ

Brodzany_kastiel_muzeum_puskin_tasr.jpg

Štart 30 km trasy začína v Zemianskych Kostoľanoch, kde podľa sprievodkyne Ivany Plachej šľachtická rodina Kostolányiovcov postavila v roku 1600 renesančný kaštieľ:

„V kaštieli vidíme prierez históriou Zemianskych Kostolian od tradičnej ľudovej kultúry až po posledných majiteľov kaštieľa, ktorou bola Anna Kostolányiová.“

V mestskej časti Partizánskeho, ktorá sa volá Šimonovany objavíme ďalšiu raritu a to najstarší kaštieľ na Slovensku.

Sprievodkyňa Silvia Schönová o kaštieli dodala:

„Najprv mal obranný charakter ako vodný hrad, lebo tu bývali rytieri, keď tu už v 14. storočí stála najstaršia časť veže a slúžila ako opevnenie. Neskôr v 15. storočí sa kaštieľ rozrástol o dolné a v 16. a 17. storočí pribudlo aj horné poschodie. Posledný mužský majiteľ Alexander Eelemír zomrel v roku 1969 a zostala tu žiť jeho dcéra Mária Lujza, ktorá nebola vydatá a od roku 1971 kaštieľ chátral.“

Dnes je vo vodnom hrade obecná knižnica, ale aj unikátna expozícia tehál.

Tehelňu tu prevádzkovali najprv Šimoniovci a existovala až do 90-tych rokov minulého storočia.

Rodina Brogyániovcov zasa v obci Brodzany postavili rodinu kúriu, ktorú v polovici 15. storočia pre finančné problémy predali do rúk Kvassyaovcov.

Kam chodili Puškinove deti na prázdniny

puskin.promo.jpg

Kvassayovci kúriu podľa vedúcej múzea v Brodzanoch Alexandry Lukáčovej prebudovali na kaštieľ:

„Na návštevy sem na prázdniny chodievala vdova po Puškinovi aj s jeho deťmi Natália, keďže jej sestra sa vydala za baróna von Friesenhofa a jeho potomkovia žili v Brodzanoch až do roku 1945. Vtedy posledný majiteľ ešte pred príchodom frontu emigroval do Rakúska.“

Kaštieľ premenila na múzeum Matica slovenská od roku 1979 a posledných dvadsať rokov pôsobí pod správou Slovenskej národnej knižnice aj s expozíciou venovanou posledným majiteľom Friesenhofovcov a básnikovi Alexandrovi Sergejevičovi Puškinovi.

V Klátovej Noves Vsi objavíme nevšednú raritu a to až tri kaštiele naraz. Podľa starostky Klátovej Novej Vsi Ivety Randziakovej:

„Najstarším kaštieľom je renesančná tvrdza, ktorá je prebudovaná na krásnu obradnú sieň.“

Viac sa o trase, na ktorej objavíte šesť rozličných kaštieľov a možností na výlet dozviete aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia