O liečivej sile prírody ukrytej v bylinkách nepochybuje ani moderná medicína.
Zlatý grál všetkých byliniek
Moderátorka Kata Martinková na Rádiu Slovensko vyspovedala bylinkárku Dianu Mozolákovú, ktorá na prebúdzanie odporúča všetky bylinky, ktoré čistia krv a lymfatický systém:
„Žihľava je zlatý grál byliniek. Na jeseň vidíme na jej koncoch zelené strapce. Žihľavové semiačka majú vysoký výživovú a nutričnú hodnotu. Dokonca majú kofeínový efekt trvajúci až 7 hodín. Preto sa neodporúča ich konzumovať poobede či večer, mohli by ste mať problém zaspať.“
Bylinkové čaje - 1. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Lymfu vyčistí a dodá energiu do dňa aj bylinkárkou odporúčaná menej známa rastlinka:
„Lymfatický systém krásne čistí lipkavec. V jesennom období však dozrievajú aj šípky. Povzbudivý a na ráno nabíjací efekt má aj mäta, ktorá navyše podporuje naše dýchanie.“
Sušené bylinky sa pripravujú jednoducho zaliatím horúcou vodou a luhovaním 10 až 15 minút.
Podľa Diany Mozolákovej je menej známy postup pri príprave čajov z čerstvých byliniek:
„Najprv ich zalejeme studenou vodou a 10 minút necháme odstáť. Až potom dáme zovrieť a zasa odstavíme na 10 minút. Tak sa najlepšie uvoľnia účinné látky.“
Odborníčka neodporúča ráno piť čierne a zelené čaje:
„Lebo majú pre telo ochladzujúci efekt. Ráno potrebujeme zobudiť a dodať teplo. Zelený čaj, aj keď je horúci, telo ochladí. Jeho čas je na obed a poobede.“
Pri chrípke a nachladeniach
Pri chrípke a prechladnutí Diana Mozoláková odporúča v tomto čase tradične šípky:
„Vitamín C v nich obsiahnutý sa však znehodnocuje varením. Preto ich pripravujem tak, že ich na noc namočím do studenej vody. Nasiaknu a vymacerujú sa v nej. Zmes rozmixujem a precedím. Vznikne studený macerát so zachovaným C vitamínom.“
Bylinkové čaje - chrípka - 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bylinkárka radí precedené zvyšky zo zmixovanej zmesi nevyhadzovať:
„Zalejeme ich horúcou vodou na čaj a tak z 1 dávky šípok máme dve rôzne spracovania.“
Tradične v chrípkovom období zaberá lipový čaj, ale Diana Mozoláková dodáva:
„Lipu môžeme využívať celoročne. Na jar púčiky, neskôr kvietky. Listy sú jedlé a chutné. Na jeseň máme semiačka. Čaj zahrieva telo, lipa slizovými látkami podporuje dýchací systém. Pri teplote pomáha vypotiť všetky toxíny.“
Navyše, lipové semiačka môžete pražiť a využívať vo forme chutnej kávy.
Citrónovník severu ako volajú rakytník tiež obsahuje vitamín C a podľa bylinkárky:
„Možno málo ľudí vie, že mrazením sa obsah vitamínu C ešte zvyšuje. Odložíme si ho do mrazničky a odtiaľ ho v prípade potreby vytiahneme a zjeme.“
Podobné antibakteriálne a antivírusovo pôsobí s vysokým účinkom zázvorový, ale aj cibuľový čaj.
Cibuľa je podľa Diany Mozolákovej účinná pri chrípke a nachladnutí použitá na rôzne spôsoby:
„Poznáme cibuľu s medom, ale aj cibuľu na noc k posteli. Kým spíme ju inhalujeme. Cibuľa nasáva do seba bacily a vírusy. Ráno sme svieži a zdraví.“
Na srdce a cievnú sústavu
Stres, nedostatok pohybu, či prebytok kalórii, prípadne fajčenie a nadváha sú záťažou pre srdce a krvnú obehovú sústavu.
Bylinkové čaje - srdce - 3. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bylinkárka odporúča na srdcovocievne problémy hloh obyčajný, ktorého plody môžeme využívať rozlične:
„Z bobúľ hlohu sa robia džemy, marmelády, ale ja som už z neho pripravila aj vynikajúci kečup.“
Hloh považuje Diana Mozoláková za top bylinu pri podpore srdca:
„Podľa mnohých odborných štúdií sa hloh výborne dá kombinovať aj s liekmi na tlak.“
Okrem čaju sa z hlohu dá podľa bylinkárky pripraviť účinná tinktúra:
„Bobuly hlohu zalejte 40 percentným destilátom. Po odležaní mesiac až dva získame tinktúru na podporu srdcových problémov.“
Rovnako sú známe medicínsky prospešné účinky pri chorobách srdca aj ginka .
RTVS online
Viac sa o výnimočných účinkoch bylín na ľudských organizmus dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90