Úvod Novinky Tipy z programu
Boli ste už na aeroturistike? Uvidíte krajinu a dejiny ako na dlani
Boli ste už na aeroturistike? Uvidíte krajinu a dejiny ako na dlani

Boli ste už na aeroturistike? Uvidíte krajinu a dejiny ako na dlani

Turistika z oblakov fascinuje.

Jeseň je najkrajším obdobím na turistiku, ale aj na lietanie v pokojnom počasí s úžasnými pohľadmi na krajinu plnú farieb.

Smolenický zámok z výšky

Smolenický-zámok-RTVS

Redaktorka Televíkendu Linda Luptáková sa vybrala na letisko Dubová neďaleko Bratislavy, kde ju pilot Michal Pečík vzal na zaujímavý vzdušný výlet:

„Vyhliadkový let ponad hrebeň Malých Karpát vedie smerom na Trnavu ponad Smolenický zámok.

Odtiaľ späť cez hrad Červený kameň ponad Pezinskú Babu smerom nad Stupavu, odkiaľ sa dostaneme ľavotočivou zatáčkou pozrieť si sútok Moravy a Dunaja pri hrade Devín. Odtiaľ cez Bratislavu a výstupný bod Viktor, ktorým je Pezinok sa dostaneme späť na letisko Dubová.“

Let trvá necelú hodinu a tento okruh meria okolo 120 kilometrov.

Bratislava ako z pohľadnice

Bratislava-Michal-Svítok-TASR

A čo všetko uvidíte okrem spomínaných historických pamiatok?

Hrebeň Malých Karpát je intenzívne využívaný na turistiku, takže zo športového lietadla vidíte rozličné pohľady na nielen prírodné scenérie, ale aj turistické chodníky či chaty a regionálne vyhľadávané lokality.

Pilot Michal Pečík je zároveň doktorom v leteckej záchrannej službe a venuje sa aj parašutizmu, pričím hneď po vzlete oznámil:

„Keďže let prebieha ponad hrebeň Malých Karpát, kde máme hornatý terén, tak musíme nastúpať cez dvetisíc až do 2500 feetov. A už po vzlete z Dubovej vidíme Smolenický zámok.“

Michal Pečík v Dubovej

Michal-Pečík-RTVS

Rátanie výšky v letectve v stopách, keď jednotkou je stopa teda z angličtiny foot v našom metrickom systéme 30,48 centimetrov znamená, že let si každý užije s peknými výhľadmi.

Pri prelete po hrade Červený kameň, Stupavy a sútoku Moravy s Dunajom nad hradom Dejín akoby ste leteli nad našimi dejinami prichádza Bratislavský hrad a televízna veža Kamzík, kam smerujú kroky mnohých turistov.

Potom po takmer hodine pristanete na letisku v Dubovej.


Z výšky ľahšie vidíme každý detail akoby sme mali našu krajinu na dlani.

Ak sa aj na leteckú turistiku nevyberiete hneď, pozrieť si celý pôsobivý let môžete aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia