Úvod Novinky Tipy z programu
Inšpirujte sa vianočnými medovníkmi a perníkmi od zlatých čias po dnešok
Inšpirujte sa vianočnými medovníkmi a perníkmi od zlatých čias po dnešok

Inšpirujte sa vianočnými medovníkmi a perníkmi od zlatých čias po dnešok

Na sviatky môžete mať originálne dobroty, z ktorých budú mať radosť najmä deti.

Včelárstvo a pernikárstvo na hornom Ponitrí prezentuje premiérová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

Ovoňajte si ukážky

Prievidza-medovníky-archív

Podľa múzejnej pedagogičky Zity Radosovej historické premeny významného hospodárskeho odvetvia regiónu a s ním súvisiaceho sladkého remesla si tam návštevníci môžu pozrieť až do 3. mája 2024.

Kurátor výstavy Ján Vingárik predstavil zmysel výstavy, kde môžete jednotlivé ingrediencie potrebné na výrobu medovníkov a perníkov aj ovoňať:

„Podujatie predstavuje vývoj významného hospodárskeho odvetvia v regióne hornej Nitry od najstarších známych počiatkov, cez zlaté časy v polovici 20. storočia až pod dnešok.“

Najstaršia vystavená pernikárska forma má takmer dvesto rokov a s výrobou medovníkov úzko súvisí najmä vývoj včelárstva.

Vývoj podľa Jána Vingárika približuje výstava prostredníctvom najrôznejších typov úľov, včelárskych pomôcok a dobových dokumentov zo zbierok Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ale aj viacerých ďalších pamäťových inštitúcií, včelárskych spolkov či súkromných osôb:

„Na výstave nechýbajú rôznorodé a neraz originálne zdobené starobylé úle, dlabané z dreva či pletené zo slamy, ako ani niektoré prevratné vynálezy, ktoré z včelárstva spravili to, čo pod ním poznáme dnes.“

Medzi exponátmi z počiatkov moderného chovu včiel na hornom Ponitrí svojím pôvodom vynikajú predmety z pozostalosti jednej z najvýznamnejších osobností slovenského včelárstva - Prievidžana Kolomana Novackého.

Odpozeráte si vzory a formy

Prievidza-medovníky-perníky-archív

Kurátor Ján Vingárik dodal:

„Tradičnú výrobu medovníkov, po prievidzsky perníkov, na výstave reprezentujú predovšetkým bohato vyrezávané drevené pernikárske formy a dôstojné zastúpenie majú aj spracovatelia včelieho vosku - voskári.“

A podľa týchto foriem si vlastné vzory medovníkov a perníkov vyrobíte na sviatočný stôl aj sami doma.

Už teraz sa môžete inšpirovať aj množstvom receptov z našej televízne šou Pečie celé Slovensko, kde sa o výrobe medovníkov aj s originálnymi receptami veľa dozviete.

Určite z originálnych figúrok budú mať radosť na Vianoce najmä deti a viac sa dozviete aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, muzeumpd.sk, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia