Úvod Novinky Zaujímavosti
Covid-19 útočí nielen na pľúca, varovali lekári pred 3 rokmi
Covid-19 útočí nielen na pľúca, varovali lekári pred 3 rokmi

Covid-19 útočí nielen na pľúca, varovali lekári pred 3 rokmi

To, že Covid-19 nie je bežné chrípkové ochorenie, dokázal aj prieskum.

Slovensko si bude každoročne 6. marca pripomínať Deň obetí pandémie koronavírusu. Prvý prípad ochorenia Covidu-19 odhalili práve 6. marca 2020 v Bratislave.

Vírus sa šíril v takmer všetkých krajinách sveta. Zatvoril mnohé prevádzky, fabriky, školy aj kostoly. S pandémiou sme na Slovensku intenzívne bojovali do jari minulého roka.

Covid-19 sa postupne aj vďaka očkovaniu, ale aj premoreniu obyvateľstva zmenil na ochorenie, ktorému dokážeme vďaka pokorokom v medicíne úspešne čeliť.

Zákerný vírus zabil na Slovensku viac ako 21 000 ľudí, celosvetovo viac ako dva a pol milióna pacientov.

Dvojka vo štvrtok o 20:10 hod. uvedie dokument s názvom Vonku bola jar, ktorý zachytáva prvé týždne boja s koronavírusom v Taliansku.

Takto sme o covide informovali pred tromi rokmi

Infekcia nového koronavírusu môže okrem pľúc postihnúť aj iné orgány. Nemecká štúdia hovorí o následkoch na srdci či mozgu.

U niektorých pacientoch sa začali objavovať štrukturálne zmeny na srdci, príznaky zápalu srdcového svalu či zápal mozgového tkaniva.

Či budú následky dočasné alebo trvalé, zatiaľ odborníci povedať nevedia.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, že Covid-19 nie je bežné chrípkové ochorenie, dokazuje aj prieskum realizovaný od marca do júna a uverejnený v americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Ten ukázal, že viac ako tretina pacientov (35%), ktorí pre nákazu koronavírusom nemuseli byť hospitalizovaní, sa ani tri týždne po negatívnom teste nebola schopná vrátiť do bežného života.

Títo ľudia, ktorí mali pretrvávajúce príznaky, sa väčšinou sťažovali na únavu, kašeľ a bolesti hlavy. Naopak, viac ako 90 % chrípkových pacientov sa zotaví do dvoch týždňov, píše web Today.

Sú ľudia, ktorí prekonajú Covid-19 bez povšimnutia, u iných má zase ochorenie ťažký priebeh, ktoré sa končí aj smrťou. Celosvetovo sa novým koronavírusom nakazilo už viac ako 20 miliónov ľudí, viac ako 730-tisíc ochoreniu podľahlo.

Virológ Fedor Čiampor zo Slovenskej akadémie vied hovorí, že v menej výkonnom imunitnom systéme môže vírus cirkulovať a spôsobiť iné ochorenia.

Ak sa vírus zachytí niekde v oblasti obalu srdca, srdcového svalu, tak sa začne ochorenie, ktoré spôsobí ťažký zápal srdcového svalu," vysvetlil odborník.

Príznaky u mladých ľudí

Autori nemeckej štúdie porovnávali výsledky magnetickej rezonancie srdca na stovke pacientov, ktorí infekciu prekonali, s ľuďmi, ktorí sa infekciou nenakazili.

Aj po dvoch mesiacoch sa na ich srdci začali objavovať zmeny a príznaky zápalu srdcového svalu častejšie, ako u zdravých ľudí. Išlo pritom o mladých pacientov, ktorí mali v priemere 49 rokov.

Toto ochorenie sa nazýva myokarditída a môže viesť až k zlyhaniu srdca. Zatiaľ ale nevieme, ako veľmi je to významné, ako veľmi je to nebezpečné a či tieto zmeny na srdci budú pretrvávať aj roky u pacientov, ktorí COVID-19 prekonali," povedal infektológ Peter Sabaka.

(foto: RTVS, TASR/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia