Úvod Novinky Zaujímavosti
Tajomná, neobjavená. Čutkovská dolina je ako z iného sveta
Tajomná, neobjavená. Čutkovská dolina je ako z iného sveta

Tajomná, neobjavená. Čutkovská dolina je ako z iného sveta

Najväčším lákadlom je 24 metrov vysoký vodopád.

Ružomberok budí dojem priemyselného mesta, no jeho okolie ponúka málo objavené prírodné krásy.

Čutkovská dolina je jednou zo vstupných brán do Národného parku Veľká Fatra a pred pár rokmi tam nadšenci vybudovali náučný chodník.

Ako deti sa v doline hrávali a objavovali jej skryté poklady, preto ju chceli zviditeľniť aj pre ďalších milovníkov prírody.

Najväčším lákadlom je 24 metrov vysoký vodopád a tiež tiesňava na konci prechádzky. Tvorcovia relácie Slovensko v obrazoch sa v nej boli pozrieť.

čutkovská dolina Štáb RTVS v Čutkovskej doline.

Čutkovská dolina je súčasťou mestskej časti Černová a za svoj názov vďačí rovnomennému potoku.

Sedemkilometrová dolina ponúka turistom náučný chodník a neostáva nič dlžná malebným pohľadom, ktoré zvyčajne ponúka scenéria Veľkej Fatry.

Najzaujímavejšie miesta sú dva vodopády, prístup k nim je vhodný pre skúsenejších turistov, ale celkovo je dolina vhodná aj pre rodiny s deťmi," približuje Milan Kmeť, autor náučného chodníka.

Desať náučných tabúľ po celej dĺžke doliny sprístupňuje aj zaujímavosti o tunajšej faune i flóre. V lesoch žije rys ostrovid, vlky tu majú migračné zóny. Azda najzaujímavejšou odbočkou na trase je 24 metrov vysoký Jelení vodopád.

čutkovská dolina Ústie doliny za zastavanou časťou.

Malá, ale očarí

V minulosti k vodopádu nebol prístup. Museli sme ho kopať celý ručne, chceli sme byť šetrní k prírode," uvádza autor chodníka Štefan Koreň.

Posledným a zároveň najvyšším bodom chodníka je krása, ktorú vytvoril Čutkovský potok. Nahliadnite v reportáži Kristíny Raševovej do tiesňavy, ktorá je síce malá, ale návštevníka očarí.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sledujte Slovensko v obrazoch v archíve RTVS, kde sú dostupné aj staršie epizódy. 

(foto: RTVS, FB/Čutkovská dolina, Známa - Neznáma)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia