Úvod Novinky Zaujímavosti
Takto vyzeralo druhé semifinále šou Zem spieva: Poznáme mená finalistov
Takto vyzeralo druhé semifinále šou Zem spieva: Poznáme mená finalistov

Takto vyzeralo druhé semifinále šou Zem spieva: Poznáme mená finalistov

Druhé semifinálové kolo šou Zem spieva priniesla RTVS v sobotu 12. decembra naživo a bez divákov. Obecenstvom boli tentokrát samotní účinkujúci, ktorí absolvovali všetky prísne protiepidemické opatrenia, vrátane testovania. 

V priamom prenose z Mlynskej doliny sa predstavili Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, Ivana Brillová, Detský folklórny súbor Pridaňčatá, Anna Zorňanová, Folklórny spolok Furmička, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Viktória Stúchla a Aurel Keszely, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci, či Folklórna skupina Pantľička. Pre pandémiu sa na semifinále bohužiaľ nemohol zúčastniť súbor Vychodna Slovak Dancers, ktorý pôsobí v kanadskom Toronte a v súťaži zastupoval kategóriu Zahraniční Slováci.

Ako prvá sa na pódiu predstavila Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, ktorá ukázala „Hrabačky zo Šumiaca" a bol to naozaj originálny začiatok našej šou. „To bola nádhera! Tak krásne, čisté a zvonivé hlasy som už tak dávno nepočul. Dosť vysoko ste spievali a všetky ste spievali nádherne čisto. Choreografia aj gazda boli fantastickí," neskrýval nadšenie maestro Peter Dvorský. „Zem sa znova narodila! Po deviatich mesiacoch spev znova pociťujem s väčšou hĺbkou, bolo to naozaj krásne," pochválila ženy zo Šumiačanu patriotka šou Ľubica Čekovská.

_DSC9856.JPG

Druhý v poradí odštartoval svoje semifinálové vystúpenie tanečný pár Viktória Stúchla a Aurel Keszely. „Zahrali ste mi úplne na strunu! Vynikajúca choreografia, páčilo sa mi hudobné prepojenie, nemám výhradu, vrátilo ma to naspäť do súboru Zemplín," pochválil energické vystúpenie patriot šou Ján Ďurovčík. „Boli ste úžasní. Odmalička som túžil vedieť tancovať. Obdivujem tie nohy mladých ľudí, ktorí vedia tancovať tak ako vy. Viktória má hlas za štyri ženy, aj tie nohy, aj ten hlas. Bolo to krásne," povedal na margo vystúpenia Peter Dvorský.

_DSC9892.JPG

Ako tretie ovládli scénu štúdia v Mlynskej doline deti z Detského folklórneho súboru Pridaňčatá. Ich choreograf pán Foriš ich trénuje na diaľku, keďže žije na Floride. „Nádherne ste to zahrali a zaspievali. Urobili ste na mňa veľký dojem," tešil sa Peter Dvorský. „Je veľmi dobré, že pracujete so slovom a herectvom, lebo aj to je súčasť nášho ľudového umenia. Toto vzniklo cez internet - tak to je úžasné. Asi je to budúcnosť nás umelcov," vyjadril svoje dojmy Ján Ďurovčík.

_DSC9988.JPG

Štvrtou v poradí bola speváčka Ivana Brillová. Tá so spevom začínala už ako malé dievčatko v „cerkvi," kde jej dedko kantoroval. Na pódium priniesla pásmo tradičných rusínskych piesní zo Šarišského Jastrabia. „Tam cítiť takú silu a istotu v hlase, myslím, že dedo sa díva a je určite šťastný a hrdý," povedal Ján Ďurovčík. „Tiež som mala dedka, ktorý kantorčil v kostole, máte obrovský prenádherný hlas," nešetrila chválou Ľubica Čekovská. „Z vášho hlasu ide láska, spievate s láskou a zo srdca, je to krásne počúvať," dodal maestro Dvorský.

IMG-20201212-WA0021.jpg

Prvú polovicu semifinálových vystúpení uzavrel Folklórny spolok Furmička z maďarskej obce Čemer, ktorý nám pripomenul ako vyzeralo voľakedy vypýtavanie nevesty, jej cesta z rodičovského domu a následne do svadobného domu. „Cítila som sa ako na svadbe, bolo to úžasné. Zažila som, čo som ešte nezažila. Dve hudby sa prelínali, jedna hudba dopĺňala druhú, bolo to fantastické," vyznala svoje pocity patriotka Čekovská.

„Vyvolávate v ľuďoch, aj v nás to, odkiaľ sme. Je skvelé, že to robíte, že ten folklór držíte. Všetko, čo robíte je dar. Trošku ste ma naštvali, lebo to, čo ste mali ako rekvizitu, ten kočiar som zháňal a nezohnal som. Toto je najštýlovejší „kočár", moja žena, keď sa díva... to je najviac cool, beriem hneď!" povedal Ján Ďurovčík. Folkloristi prezradili, že kočiarik patrí jednému z folkloristov a má okolo 80 rokov, a Jankovi sa ho venovať rozhodne nechystajú.

_DSC0042.JPG

Šiestymi v poradí boli Bratia Pôbišovci, ktorí priniesli tri regrútske piesne z obce Braväcovo. Hudobné príbehy o mladých mužov s rôznymi osudmi nadchli divákov aj patriotov. „Krásne ste vygradovali od melancholickej až po veselú pieseň. Neviem, či ste nacvičovali tieto dvojspevy odmalička, lebo vám veľmi ladia hlasy spolu a bolo to prefektné," povedal maestro Dvorský. „Súdržnosť je veľká cnosť a mať brata je ako hruda zlata. Je skvelé, že ste nám predviedli, že súrodenci vedia spolu tvoriť od malička až do dospelosti. Bolo to vynikajúce," povedala Ľubica Čekovská. „Žilky mi hrali, na začiatku mi bolo clivo. Vy už ste skupina po korone, vy jediní môžete hrať," prezradil s úsmevom patriot Ďurovčík, ktorý narážal na to, že Pôbišovci ešte v novembri prekonali koronavírus.

_DSC0086.JPG

Horúcim želiezkom v semifinálovom folklórnom ohni bol aj Mládežnícky folklórny súbor Želiezko. Ten priniesol na pódium tance z Bystrian. „Nie je vám čo vytknúť. Zvládate to na svoj vek skvelo, fantasticky. Už len do vás kuť, nech z toho, želiezka je poriadne železo," povedal o vystúpení Ján Ďurovčík. „Ste nádherne zasiahnutí folklórom, bolo to dojímavé a scénické vystúpenie," pochválila súbor Ľubica Čekovská.

_DSC0131.JPG

Po nich prišli na rad folkloristky z Folklórnej skupiny Pantľička. Semifinálové vystúpenie venovali svojim babkám, ktoré ich priviedli k folklóru. Štúdiom v Mlynskej doline sa tak rozozvučali prekrásne piesne z Košickej Belej. „Bolo to krásne unisono zaspievané aj dvojhlasne. To som prvýkrát zažil, že si dievča nechalo odstrihnúť vlasy na pódiu, aby bola začepčená," neskrýval prekvapenie z vystúpenia Peter Dvorský.

„Veľmi vrúcne podanie, s tými vláskami ste mi vyrazili dych, ale tie dorastú. Prajem vám veľa energie a dobrého zdravia," povedala Ľubica Čekovská. „Kto staval to číslo javiskovo? Bolo to úžasné, zrazu som sa nesústredil na nič len na text a hudbu a dobre to vyniklo, zažil som aj skľučujúci pocit. Za divadelné stvárnenie, i keď sa zdanlivo sa nič nedialo, tak sa vo vnútri toho dialo strašne veľa, za to ďakujem," vyznal sa Ján Ďurovčík.

_DSC0178.JPG

Predposledným semifinalistom bola Anna Zorňanová z Nového Sadu vo Vojvodine, ktorá sa napriek tomu na Slovensku vždy cíti ako doma. Na pódiu predviedla dve archaické piesne z Vojvodiny, ktorých témou bol odchod na vojnu. „Je úžasné, že sa tu stretnú rôzni ľudia s rôznymi hlasmi. Zadíval som sa a bolo mi naozaj úprimne krásne," prezradil patriot Ďurovčík. „Vaše vystúpenie ma hlboko zasiahlo, prenádherná balada, máte zlato v hrdle a je skvelé, že takýto dar nesiete aj ďaleko za našimi hranicami. Skvelé, vynikajúce, veľmi!" povedala patriotka Čekovská, ktorá nezabudla pochváliť aj hudobný doprovod s tamburicou. „Tak predniesť takú pieseň s nádherným hlasom a srdcom, to sa málokedy vidí. Váš hlas má nádhernú škálu, ktorú môžete použiť aj v rytmických aj v baladický piesňach a primáš vám krásne hral. Bol to zážitok, nádherné," vychválil Annu maestro Dvorský.

_DSC0237.JPG

Záverečným číslom bolo vystúpenie Folklórneho súboru Považan. Vystúpenie, ktoré symbolizovalo uvoľnenú nedeľnú muziku bolo ozvláštnené aj s príchodom „amerikánov," teda Slovákov, ktorí odišli pracovať za veľkú mláku. „Veľmi sa hnevám na odbornú porotu, lebo som čakal do posledného čísla, že sem pošle niečo, čo by som mohol skritizovať, lebo ja som v tom vyžívam. Hnevám sa na nich, nič som tento večer skritizovať nemohol a vás už tobôž nie. Perfektné!," povedal s úsmevom Ján Ďurovčík. „Veľká energia z vás išla, aj hudobná dramaturgia od úplného začiatku, aj tie spevy ženské a mužské ako sa prelínali. Bolo to geniálne. Mladý pán, čo prišiel z Ameriky, perfektne ste to zaspievali, ale keď ste chlapci začali tancovať, to bola paráda!" zhodnotil posledného súťažiaceho druhého semifinále Peter Dvorský.

_DSC0279.JPG

Aj v tomto kole mali postup jednotlivých súťažiacich v rukách najmä televízni diváci. Štyroch z desiatich vystupujúcich totiž mohli svojimi SMS hlasmi posunúť počas večera do absolútneho finále. Najviac hlasov získali: Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko a Folklórna skupina Pantľička.

Piateho finalistu vyberali následne patrioti - Ján Ďurovčík, Ľubica Čekovská a Peter Dvorský. Tých najviac očarila Ivana Brillová.

Do absolútneho finále, ktoré odvysiela Jednotka v sobotu 19. decembra o 20.30 h., postúpili z prvého semifinále Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Labirsky Beťare, Natália Lettrichová a patrioti do finále poslali zoskupenie Ondro a kamaráti. Účasť vo finále má istú aj speváčka Adriana Fúriková pochádzajúca z Rumunska, ktorá v šou zastupuje kategóriu Zahraniční Slováci a ktorá odbornú porotu očarila natoľko, že ju priamo do finále poslala už zo základných kôl. Miestenku v absolútnom finále si vyslúžila aj Ľudová hudba DFS Vienok, ktorej diváci šou zaslali počas základných kôl viac ako 10 000 SMS hlasov.

Nenechajte si ujsť absolútne finále tretej série šou Zem spieva už v sobotu 19. decembra o 20:30 naživo na Jednotke.

Foto: Milan Krupčík

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia