Úvod Novinky Zaujímavosti
Zelený zázrak, ktorý nájdete na prechádzke lesom
Zelený zázrak, ktorý nájdete na prechádzke lesom

Zelený zázrak, ktorý nájdete na prechádzke lesom

Špecifická korenistá vôňa a výrazná cesnaková chuť. Zelený zázrak, ktorý vám pomôže na bolesti hlavy, vysoký krvný tlak, kašeľ, či posilnenie imunity. Zoznámte sa s medvedím cesnakom!

Nemusíte byť zarytým bylinkárom, aby ste naň natrafili. Medvedí cesnak nájdete koncom februára / začiatkom marca hoci aj pri prechádzke lesom. Dávajte si ale pozor! Medvedí cesnak zbierame najlepšie ešte pred kvitnutím a jeho listy sa nápadne podobajú na konvalinku či jesienku. Konzumácia týchto rastlín je pre človeka jedovatá. Pomôckou vám teda bude naozaj prenikavá cesnaková vôňa. Pre porovnanie: listy cesnaku tiež vyrastajú jednotlivo a majú dlhú stopku. Listy konvalinky rastú väčšinou po dvoch, stopku obíjmajú a bývajú tmavšie ako tie cesnakové.

Zber medvedieho cesnaku je vhodný po celý rok. Mladé listy sú však šťavnatejšie a chutnejšie, a teda aj vhodnejšie na prípravu pokrmov. Jedlá je celá - od cibule až po kvety. Tie začnú pučať v apríli. Narozdiel od svojich cesnakových kolegov, tento má kvety rozhodené do voľného súkvetia. Vyzerajú ako biele hviezdičky a nevytvárajú tzv. hlávku.

kvety medvedieho cesnaku.jpg

O tom, že má medvedí cesnak priam zázračné liečivé účinky niet pochýb. Používa sa ako prírodné antibiotikum, či proti kvasinkám. Priaznivý vplyv bol dokázaný aj pri znižovaní cholesterolu a vysokého krvného tlaku. Niektoré štúdia dokonca potvrdili pri užívaní cesnaku nižší výskyt rakoviny žalúdka.

Ak by ste is chceli túto "čarovnú raslitnku" vypestovať doma, botanička Eva Záhradníková radí, pripraviť jej rovnaké podmienky na rast ako má v lesoch. Obľubuje vlhké a tienisté mietsta a s priamym slnkom sa veru nekamaráti. Viac z rozhovoru s botaničkou z Univerzity Komenského sa dozviete v rozhovore na Rádiu Regina.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia