Úvod Novinky Zaujímavosti
Slovenské nanorúška vykazujú vysokú účinnosť v ochrane proti koronavírusu
Slovenské nanorúška vykazujú vysokú účinnosť v ochrane proti koronavírusu

Slovenské nanorúška vykazujú vysokú účinnosť v ochrane proti koronavírusu

 Nahliadnite za oponu výroby slovenských respirátorov. Viac v reportáži z televíznej Reginy.

 Od 8. marca platí podľa nariadení vlády povinnosť nosenia respirátoru vo všetkých obchodoch a tiež vo verejnej doprave. Textilná fabrika v Bánovciach nad Bebravou započala svoju produkciu antibakteriálnych rúšok už v priebehu prvej vlny, vďaka čomu rozšírili svoju špecializáciu na súčasnú výrobu nanorúšiek s certifikovanou ochranou FFP2.

Nanorúško je špeciálne tým, že sa skladá z troch vrstiev. Nachádza sa v ňom dvojnásobná antibakteriálna výskoza, ktorá vykazuje 100% účinnosť ochrany, ďalej je vo vnútri respirátoru vložená nanomembrána a nakoniec pliešok, ktorý pomôže vytvarovať polohu podľa nosu a tiež gumička na spodnej časti, ktorá dokáže zatiahnuť podbradný priestor každého jednotlivca.

Keď sme prišli s týmto konceptom, tak sme dali všetky materiály do štátnych skúšobní certifikovať a následne sme dospeli k záveru, že toto naše rúško a jeho nanofólia je nepriepustná na 99,992%. Jedná sa o veľmi kvalitný výrobok, ktorý je možné viackrát oprať a takisto spĺňa všetky požiadavky bezpečnosti," priznal generálny riaditeľ Zornica Banko Fashion Bánovce na Bebravou, Igor Maukš.

Bola to práca celého nášho tímu, spojili sme hlavy dokopy a vznikla podoba tohto respirátora z tých najkvalitnejších materiálov. Vytvorili sme viacero typov, no najlepšie sa uchytili dva tvary, ktoré vyrábame na dennej báze," dodala výrobná riaditeľka Oľga Provazníková.

Ako dlho nanorúško vydrží?

Pokiaľ sa pri praní alebo žehlení s respirátorom zaobchádza ako s jemným textilom, tak vydrží kvantá dní na jeho opakované používanie," dodal na záver generálny riaditeľ, Igor Maukš.

Televízna Regína každý pracovný deň o 16:20 na Dvojke

Bližšie informácie o výrobe a účinnosti slovenských nanorúšiek sa dozviete v priloženej reportáži. Viac o dianí v regiónoch a novinkách televíznej Reginy nájdete na facebookovej stránke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia