Úvod Novinky Zaujímavosti
Mýty a pravdy o hrubom čreve
Mýty a pravdy o hrubom čreve

Mýty a pravdy o hrubom čreve

Lekár v Dámskom klube uviedol veci na pravú mieru.

Poznáte to. Pri každej najmenšej otázke o vašom zdraví, ktorá vám vŕta v hlave, otvárate google. Zrazu ste si za pomoci internetu samodiagnostikovali snáď všetky ochorenia od výmyslu sveta. V Dámskom klube sme privítali gastroenterológa Ladislava Kuželu, aby raz a navždy potvrdil alebo vyvrátil tézy o hrubom čreve a našom zažívaní!

1. Zadržiavanie stolice škodí tráviacemu traktu.

Toto tvrdenie je mýtus. K vyprázdňovaniu by malo dochádzať od 3x denne až 3x týždenne. Črevá sa nevedia opotrebovať, sú nepriepustné a pracujú nonstop. Ak Jeden či dva dni nedôjde k vyprázdneniu, náš zažívací trakt nezažije žiadny šok.

2. Hrubé črevo je v tehotenstve v riziku

Aj toto tvrdenie je mýtus. Pri tehotenstve sa síce mení často zloženie stravy a frekvencia vyprázdňovania, no pri dostatočnom množstve vlákniny, správneho pitného režimu a pohybu sa pre črevá absolútne nič ani v tomto stave nemení.

3. Strach z kolonoskopie. Môže prebehnúť aj v anestéze?

Samozrejme. Kolonoskopia prebieha aj v úplnej anestéze, či za pomoci látok na útlm a znecitlivenie. Strach z kolonoskopie mať netreba a je neopodstatnený, je to mýtus.

4. Rakovina hrubého čreva je dedičná.

Áno. Je to fakt. Skríningové testy však vedia včas odhaliť toto ochorenie. Vedecké štúdie dokonca potvrdili, že nepostihuje len jedincov s dedičnou predispozíciou, ale aj ľudí, u ktorých sa rakovina hrubého čreva v rodine nikdy nevyskytla. Práve preto je veľmi dôežitá aj prevencia.

5. Bez hrubého čreva sa dá žiť.

Hrubé črevo pre život nie je potrebné. Kvalita života je síce výrazne ovplyvnená a takýto zásah do tela by nám výrazne skomplikoval život, je to ale možné. Toto tvrdenie je preto fakt.

6. Laxatíva alebo preháňadlá sú vhodné pri chudnutí.

Absolútne nie- mýtus! Gastroenterológ všetkými desiatimi toto tvrdenie odmieta. Laxatíva by mali byť využívané len ako úvodná pomoc pri zápche. Neodporúčajú sa teda užívať ani z dlhodobého hľadiska, pretože môžu otupiť nervové zakončenia konečníka spojené s pravidelným a prirodzeným vyprázdňovaním.

7. Občasná domáca očista hrubého čreva je dobrá pre naše zdravie.

Ani tento krok gastroenterológ neodporúča. Očisty hrubého čreva, ktoré nesúvisia s lekárskou prehliadkou sú zbytočné a môžeme si nimi skôr uškodiť ako pomôcť. V našom tráviacom trakte sa totiž od narodenia usídľujú „dobré“ a prospešné baktérie, ktoré nám pomáhajú tráviť a napomáhajú nášmu traktu fungovať ako má. Takýmito očistami baktérie k tela odplavujeme a narušíme fungujúci systém. Tvrdenie je teda nepravidvé - mýtus.

8. Dlhé vysedávanie na toalete škodí.

Fakt. Dlhý pobyt na toalete spôsobuje hemeroidy.

9. Rakovina hrubého čreva nepostihuje vegetariánov a vegánov.

Bohužiaľ, ale mýtus. Rakovina hrubého čreva si nevyberá a postihuje aj jedincov s upravenou stravou bez živočíšnych produktov a mäsa.

10. Syndróm dráždivého čreva môže prejsť až do nádoru.

Mýtus. Dráždivé hrubé črevo je úplne iný typ ochorenia- ide len o poruchu tráviaceho traktu a nesúvisí s nádorovým ochorením rakoviny hrubého čreva.

Ak by vás zaujímal celý rozhovor s gastroenterológom, nájdete ho v našom archíve.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia