Úvod Novinky Zaujímavosti
Poznáte príbeh najznámejšej obrátenej pyramídy?
Poznáte príbeh najznámejšej obrátenej pyramídy?

Poznáte príbeh najznámejšej obrátenej pyramídy?

V najnovšom vydaní relácie Spojky bola reč o ikonických stavbách z čias minulých. Budova Slovenského rozhlasu k nim rozhodne patrí.

Adela Vinczeová privítala v relácii Spojky Henrietu Moravčíkovú, teoretičku architektúry a predsedníčkou združenia Docomomo, s ktorou bola reč o známych, ale aj menej známych slovenských stavbách. Mnohé sú dnes považované za ikonické, zároveň niektoré označované za „opachy".

Ak vás zmiatol názov Docomomo, je to skratka pre Medzinárodný výbor pre dokumentáciu a ochranu budov, lokalít a štvrtí moderného hnutia. Združeniu ide predovšetkým o to, aby sme si všímali architektúru, ktorá síce zaváňa bývalými časmi, no stále je považovaná za hodnotnú.

„Špeciálne v 60. rokoch si architekti išli svoje... V tom zmysle, že sledovali trendy zo západného sveta, pracovali zároveň na objednávku režimu. Od toho sa nedá úplne odskočiť. Ak si raz niečo objedná komunistická strana alebo miestny národný výbor, tak je to iné, ako keď si to objedná demokratický štát," vysvetlila v rozhovore Moravčíková. Do akej miery teda boli architekti slobodní?

Adela Vinczeová v relácii Spojky

Adela Vinczeová a Henrieta Moravčíková pri nahrávaní rozhovoru v budove Slovenského rozhlasu, o ktorej bola takisto reč. Zdroj: Instagram.com/trochu_inak_s_adelou

Divadlo v Žiline či obrátená pyramída v Bratislave

„Toto je občas mýtus... O tom, ako veľmi komunisti zasahovali do práce architektov. Špeciálne na Slovensku to bolo tak, že ich architektonická forma vôbec nezaujímala. Zaujímali ich objemy a kde to bude stáť, koľko bude stáť a či sa tam zmestí celá strana," dodala teoretička architektúry.

Reč bola o niekoľkých konkrétnych stavbách, ktoré sú architektonicky iné a zaujímavé. Napríklad taká budova Mestského divadla Žilina. „V tom čase sa nasledovali trendy, ktoré vznikli v Taliansku a Nemecku. Na tej budove je to vidno. Je to pocta talianskemu historizmu," spresnila Moravčíková.

Aký príbeh má za sebou budova Slovenského rozhlasu, ktorá je jedným zo symbolov nášho hlavného mesta? Projekt obrátenej pyramídy sa pripravoval a realizoval dlhé obdobie... Kompletný rozhovor a pútavé rozprávanie o architektúre si môžete vypočuť aj ako podcast na našom webe a v podcastových službách.

210509_Spojky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia