Úvod Novinky Zaujímavosti
Covid-19 a splašky: Analýza odpadových vôd odhalí ohniská nákazy
Covid-19 a splašky: Analýza odpadových vôd odhalí ohniská nákazy

Covid-19 a splašky: Analýza odpadových vôd odhalí ohniská nákazy

Ako sa správa vírus v kanalizácii? Aj toto sa snaží odhaliť tím slovenských výskumníkov.

Výskyt ochorenia Covid-19 je možné zachytiť aj prostredníctvom analýzy odpadových vôd. V laboratóriách Slovenskej technickej univerzity v Bratislave skúmajú uložené vzorky, ktoré obsahujú vodu z viac ako tridsiatich slovenských čistiarní. Výskum sa začal ešte minulý rok vo februári. Ako je možné z vody vyčítať stopové prvky vírusu?

Ako povedal Tomáš Mackuľák, vedúci vedeckého tímu, v rozboroch odpadových vôd sa najprv výskumníci zameriavali na prítomnosť liekov či iných návykových látok. Štúdia z Holandska ukázala, že z kanalizačného systému je možné zistiť aj prítomnosť koronavírusu. „Výskum prebieha v spolupráci s vodarenskými spoločnosťami, ktoré realizujú odber vzorky," povedal Mackuľák. Naplánovať je možné čas odberu aj množstvo vzorky.

Odpadové vody dokážu podať množstvo informácií, najnovšie vedia odhaliť aj ohniská nákazy. Ich rozbor je zameraný skôr na väčšie mestá či regióny. Výskumníci sa budú ďalej snažiť zistiť správanie vírusu v kanalizácii. Čo so zistenými informáciami? Čo všetko nám dokážu o ochorení Covid-19 povedať a komu sú určené. Počúvajte v príspevku.

210507_K veci_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia