Úvod Novinky Zaujímavosti
Nadaná šachistka Agátka (11) v Trochu inak: Súpera nikdy nepodceňujem
Nadaná šachistka Agátka (11) v Trochu inak: Súpera nikdy nepodceňujem

Nadaná šachistka Agátka (11) v Trochu inak: Súpera nikdy nepodceňujem

Dievčatko, ktoré hráva šach od šiestich rokoch, porozprávalo o stretnutí s majstrom sveta Karpovom aj o svojich snoch.

Hostkou u moderátorky Adely Vinczeovej v talkšou Trochu inak bola v ostatnú sobotu aj mladučká šachová superstar - Agátka Berková.

Vo svojich 11 rokoch ako jediné dievča zaradilo medzi piatich hráčov s najlepším ELO (škála pre určenie relatívnej výkonnosti hráča).

Keď rozum porazí svaly

V štúdiu bol aj Agátkin otec a momentálne už jej bývalý tréner - Milan Berka, ktorý založil šachový klub Hrochotskí jazdci.

Porozprával, ako Agátku priviedol k šachu. Za všetkým bola túžba poraziť silnejších a starších, nie však svalmi a silou, ale rozumom. Po prvom víťazstve nad starším zverencom malej Agátke, ktorá hráva šach od šiestich rokov sa jej šach zapáčil a venuje sa mun dodnes.

Milan Berka sa rozhovoril aj o motivácií rómskych detí hrať šach a pokoriť tak predsudky o ich intelekte. Ak sa totiž naučia hrať šach, nikto im už nikdy nemôže povedať, že sú hlúpi.

Agátka Berková - hostka relácie Trochu inak

Karpova nespoznala

Agátkin talent si všimol dokonca aj bývalý majster sveta v šachu Anatoly Karpov, ktorý jej na jednom podujatí ponukol šachovú partiu. V tej Agátka s veľmajstrom remízovala.

Avšak dievčatko najprv nevedelo, aký šachový velikán oproti nej sedí. Aká bola jej reakcia, keď to zistila? Odpoveď nájdete vo videu.

Vedkyňa aj právnička

Moderátorka Adela Vinczeová sa zaujímala, aké ďalšie záľuby má mladá šachistka aj to, či zvykne hodnotiť svojich súperov ešte pred hrou.

Agátka tiež prezradila, že chce byť vedkyňou alebo rozvodovou právničkou. Jej dôvody vám vyčaria úsmev na tvári. Pozrite si celý rozhovor a v závere aj šachovú partiu, ktorú si Agátka zahrala s moderátorkou a ďalšími hostkami.

Okrem Agátky a jej otca boli hostkami talkšou standupistka Simona Salátová a environmentalistka a šéfka slovenskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody WWF Miroslava Plassmann - celú epizódu si môžete pozrieť v online archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia