Úvod Novinky Zaujímavosti
Nevyhadzujte nepotrebné knihy. Tu sú tipy, čo s nimi
Nevyhadzujte nepotrebné knihy. Tu sú tipy, čo s nimi

Nevyhadzujte nepotrebné knihy. Tu sú tipy, čo s nimi

Možno sa aj vám doma hromadia knihy a nemáte ich kam ukladať. Nemusíte ich hneď vyhadzovať do kontajnera. Poradíme vám, čo s nimi.

Niekto si bez knihy nevie predstaviť ani deň a musí si z nej prečítať čo len pár strán pred spaním.

Niektorých milovníkov tejto nemej spoločníčky nazývame knihomoľmi. Milujú knihy, kupujú si ich a zapĺňajú nimi priestor.

Čo v prípade, ak ich už  nemáte kam ukladať? Netreba ich vyhadzovať. Knihy môžete odniesť napríklad do miestnej knižnice.

„Vieme prijať prebytočné knihy, avšak knižnice majú problém s kapacitou priestorov. Aktívne preto nevyzývame ľudí, aby nám nosili knižky. Ak sú to však knihy, ktoré sú v dobrom stave a vedeli by zaujať ďalších čitateľov, je ich možné priniesť do knižnice" povedala PR manažérka mestských knižníc v Bratislave Michaela Kučová.


Dobrovoľníci, ktorí milujú knihy

knihy 3.jpg

Nepotrebné knihy môžete odniesť napríklad aj do antikvariátu alebo ponúknuť na rôznych burzách.

Čo je zaujímavé, že už niekoľko rokov sa aktivizujú rôzni dobrovoľníci, ktorým nie je osud použitých kníh ľahostajný.

Jedným z nich je aj občianske združenie Domov použitých kníh. Stačí zobrať takúto knihu do ruky a vložiť ju do regálu.

„ Knižný regál máme na hrade Beckov, v kaviarňach, na fakultách vysokých škôl, na poliklinikách" objasnila pre Rádio_ FM Ľubica Szaboóvá zo združenia Domov použitých kníh.


Chýbajú knihy pre deti

Kam s nepotrebnými knihami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V takmer každom okresnom meste nájdete aj knižné búdky. Niektoré sú pri školách, pri knižniciach, či pri parkoch. A ktorých kníh sa najčastejšia zbavujú Slováci?

„Väčšinou ľudia nosia najstaršia knihy, ktoré majú. Vyraďujú staré romány, ale aj učebnice. Čo nám najviac chýba vo všetkých búdkach, tak je to detská literatúra" povedal  Matej Bórik zo združenia Ďakujem sused.

Odovzdané knihy si žijú svojím životom a ponúkajú sa ďalej, ako sa o tom hovorilo v Rádiu_FM.  Možno ani neviete, že knihou, ktorá bola pre vás nepotrebná, ste potešili niekoho iného. A ten pocit, že druhému urobíte radosť, stojí za to, či nie?

Zdroj foto: Pixabay

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia