Úvod Novinky Zaujímavosti
Psychiatrička Bárczyová: Pribúda závislých od liekov
Psychiatrička Bárczyová: Pribúda závislých od liekov

Psychiatrička Bárczyová: Pribúda závislých od liekov

Fajčenie patrí medzi najrozšírenejšie závislosti. Áno, je to závislosť a nie zlozvyk. Je lepšie s fajčením prestať okamžite alebo postupne?

Vírus Covid 19 ovplyvnil náš spôsob života. Rok žijeme v obmedzeniach a každý sa s nimi vyrovnáva po svojom. Niekto s ľahkosťou, iný s ťažkosťami. Niektorí hľadajú riešenia vo formách, na ktorých sa postupne stávajú závislí. To, že počet závislostí počas lockdownu stúpol, potvrdzujú odborníci.

„Podpísali sa pod to opatrenia, ktoré sme museli znášať a odrazilo sa to na psychike ľudí. Zvýšil sa počet recidív a závislosti vznikali aj u tých, u ktorých doteraz neboli zaznamenané" povedala psychiatrička Liliana Bárczyová, ktorá bola hosťom Dobré rána v Rádiu Slovensko.

rozhovor o závislostiach s lekárkou Bárczyovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Užívanie sedatív len pod dozorom odborníka

Medzi najrozšírenejšie závislosti patrí fajčenie, či alkohol. V posledných rokoch však pribúda počet závislých od sedatív, hypnotík a analgetík. Čo sa pod to podpísalo?

„ Tieto lieky sú dostupnejšie. Stačí, keď ich predpíše všeobecný lekár alebo iný odborník. Nie sú viazané len na predpis od psychiatra. Treba zdôrazniť, že užívanie týchto liekov je len na určitú dobu. Ak sa prekročí, vzniká závislosť " objasnila lekárka Bárczyová.

mladí ľudia cigareta zdravie tabak zlozvyk cigarety tabakové výrobky_TASR.jpg

Je lepšie prestať s fajčením postupne

Ako sme už spomenuli, fajčenie patrí medzi najčastejšie závislosti, hoci počet fajčiarov klesá. Na Slovensku sa k nemu hlási vyše 18 % ľudí. A čo poradila Liliana Bárczyová v Dobrom ráne Rádia Slovensko poslucháčom, ktorí bojujú s touto závislosťou a chcú prestať fajčiť? Je lepšie s cigaretami okamžite „seknúť" alebo postupne?

„ Sú takí, ktorí vôbec nevyhľadajú pomoc odborníka a dokážu prestať fajčiť zo dňa na deň a zvládnu to. My sa v liečbe snažíme, aby fajčiari postupne znižovali cigarety a ukončili fajčenie. Túto formu volíme preto, by nemali výrazné abstinenčné príznaky, ktoré môžu byť psychické, alebo telesného charakteru" objasnila psychiatrička Bárczyová.

Existujú aj iné závislosti, ktoré považujeme skôr za zlozvyky? Aj o tom hovorila psychiatrička Liliana Bárczyová. Rozhovor s ňou si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia