Úvod Novinky Zaujímavosti
Najprv zachráňte ženy a deti, platí to až od 19. storočia
Najprv zachráňte ženy a deti, platí to až od 19. storočia

Najprv zachráňte ženy a deti, platí to až od 19. storočia

Ženy a deti sa nezachraňovali ako prvé z nebezpečných situácií odjakživa, ale začalo sa s tým od 19. storočia.

V rubrike na RTVS v History check_FM na Rádiu FM vysvetľuje historik Jakub Drábik z Historického ústavu SAV:

„Záchrana najprv žien a detí je zásada, ktorá nie je ukotvená v žiadnom právnom systéme, či predpise a predsa sa dodržiava."

Toto pravidlo neplatilo vždy. Pri jeho vzniku boli skutoční džentlmeni.

Záchrana na lodi Birkenhead história Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prvý zdokumentovaný prípad, kedy dostali pri evakuácii z potápajúcej sa lode prednosť ženy a deti, pozná história z roku 1840, keď do poštovej lode na trase medzi New Yorkom a francúzskym Le Havre udrel blesk:

„Loď začala horieť a posádka ju musela okamžite opustiť. Jeden z francúzskych cestujúcich navrhol kapitánovi, aby sa najprv postarali o ženy a deti. Kapitán s tým súhlasil. Kým sa ženy a deti naloďovali do záchranného člnu, muži zostali na palube hasiť oheň."

Do dejín bez železa

Tento postup zaujal svetové médiá a čoskoro sa o ich džentlmenstve písalo v médiách v USA, Francúzsku aj Veľkej Británii.

ženy-evakuácia-TASR

Zvyk najprv evakuovať ženy a deti sa ustálil až o čosi neskôr a dodnes je známy pod názvom Birkenhead Drill podľa parnej fregaty britského kráľovského námorníctva Birkenhead, ktorú spustili na vodu v roku 1845:

„Bola jednou z prvých lodí so železným trupom na svete. Do dejín nevošla pre svoj železný trup, ale preto, čo sa stalo, keď sa necelých sedem rokov po svojom spustení na vodu potopila."

Birkenhead v januári 1852 opustila britský prístav Portsmouth na plavbe smerom ku Kapskému mestu.

Evakuácia-TASR

Iba 140 km od cieľa narazila na útes a začala sa potápať. Na jej palube bolo vtedy viac ako 600 ľudí. Jakub Drábik dodáva:

„Kapitán lode Robert Salmond bez váhania a chladnokrvne rozkázal svojmu podriadenému plukovníkovi Setonovi, aby poslal svojich mužov k vodným pumpám a spúšťať záchranné člny na vodu."

Meč nik nepoužil

Do člnov usadili ženy a deti a potom sa aj so zvyškom mužstva mali postaviť dozadu na koniec lode.

Tropické-počasie-TASR

Tam vyvažovali loď klesajúcu prednou palubou ku dnu:

„Plukovník Seton mal dokonca vytiahnuť aj svoj meč pre prípad, že by niektorý z jeho mužov spanikáril a chcel porušiť rozkaz. Z dobových záznamov preživších však vyplýva, že sa o to nik ani len nepokúsil. Vojaci zachovali chladnú hlavu a disciplínu. Rozkaz opustiť loď a zachrániť sa, dostali až keď boli ženy a deti v bezpečnej vzdialenosti."

Všetky ženy a deti sa zachránili. Bolo to prvýkrát, keď sa záchrana žien a detí stala automatickou prioritou, ktorú muži na palube vykonávali bez diskusii a premýšľania ako samozrejmú vec.

O činoch posádky Birkenhead sa vo svetových médiách masovo písalo. Vznikli o ňom básne i niekoľko obrazov:

„Pravidlo, že ženy a deti sa zachraňujú prvé, sa stalo okamžitým železným pravidlom na záchranných akciách všetkých druhov."


Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia