Úvod Novinky Zaujímavosti
Michaela Musilová slovenská žena z Marsu snáď obletí Mesiac
Michaela Musilová slovenská žena z Marsu snáď obletí Mesiac

Michaela Musilová slovenská žena z Marsu snáď obletí Mesiac

Astrobiologička zo Slovenska doteraz viedla ako veliteľka posádky už 30 misií, keďže je riaditeľkou simulovaných misií na Mesiac a Mars na výskumnej stanici v USA.

Nečudo, že médiá sa predháňajú pri informovaní o zaujímavej práci Michaely Musilovej. Rovnako o nej prináša pravidelne informácie aj RTVS. A tak bola hostkou Dobrého rána Rádia Slovensko s Petrou Bernasovskou a Richardom Dedekom. Ten sa preto spýtal:

„Študovali ste na kalifornskom technologickom inštitúte, a ďalších univerzitách po celom svete. My sme sa s vami spájali na začiatku roka cez aplikáciu na Havaj. Vtedy ste tam boli na marťanskej misii. Aké však boli vaše prvé kroky spoznávania vesmíru?"

Astrobiologička Michaela Musilová sa priznala, že tajomstvá vesmíru ju zaujali v ôsmich rokoch. Odvtedy o ňom chcela zistiť čo najviac až doteraz.

hosť Dobré ráno Slovensko Michaela Musilová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Richard Dedek povedal za všetkých poslucháčov, čo zaujíma hádam každého, či sa už stretla aspoň s náznakmi mimozemského života.

Odpoveď asi nadšencov UFO neuspokojí:

„Stále skúmam život ako astrobiologička. Chcem ho nájsť mimo Zeme, aspoň nejaké jeho fosílne stopy. Zatiaľ môžeme len dúfať, že jestvuje. Zatiaľ zisťujeme čoraz viac a viac, že jestvuje niekoľko telies v okolí našej Slnečnej sústavy, kde by mohol život existovať."

Hawaii_Mars_Simulation-TASR

Astrobiológovia dúfajú, že v blízkej budúcnosti by mohli niečo nájsť. Michaela Musilová upozorňuje, že naše osídľovanie iných vesmírnych telies môže všetko skomplikovať.

Iba malilinký prídel vody

Až začnú posielať ľudí na Mars, začne sa aj kontaminácia tej planéty rôznym odpadom:

„Hrozí, že ak by sme tam aj nejaký život našli, tak by sme spätne nevedeli, či bol pôvodne marťanský, alebo či sme ho tam dovliekli my."

Astrobiologička prišla z USA za rodinou a priateľmi, ktorých dlhšie nevidela. Zároveň prezentuje knihu o svojom živote Žena z Marsu. Za dva týždne v SR musí stihnúť množstvo besied.

simulácia_havaj_Musilova_archívMM-TASR

Chystá sa na ďalšiu misiu koncom augusta:

„Pôjde zasa skôr o vedecký výskum. Budem veliteľkou posádky na simulovanú marťanskú misiu v spolupráci s NASA a rôznymi vesmírnymi agentúrami."

Za 30 misií si už zvykla na vysušenú astronautickú stravu, či malilinký prídel vody.

Misia môže byť pekelná

Známi o nej žartujú, že za 30 misií, ktorým velila, na výskumnú stanicu chodí častejšie, než domov.

„To najťažšie, ale aj najkrajšie sú ľudské vzťahy. Sme už určitým spôsobom počas misie akousi vesmírnou rodinkou."

Oslavujú spoločne narodeniny, či sviatky. „Ak tam je niekto alebo viacerí ľudia, ktorí sú problematickí, tak misia vie byť až pekelná."

Drahý, drahý Mesiac

Našťastie si vyberá posádky a už vie, na čo si dávať pozor a čomu sa vyhnúť:

„Už dlhšie som nemala nejaký problém, ale z tých 30 misii boli dve tri, kde boli aj problematickí ľudia a tí vedeli vytvoriť veľmi náročné podmienky pre všetkých."

mesiac_zatmenie_Dano-Veselský-TASR

Momentálne sa dostala do užšieho výberu pre prípadný let okolo Mesiaca na misiu #dearMoon, ktorú chce financovať japonský miliardár.

Pôvodne to mal byť let umelcov okolo Mesiaca. Nakoniec ho miliardár otvoril celému svetu, že hľadá výnimočných ľudí. Výsledky už mali byť známe koncom mája, ale zatiaľ je ticho. Astrobiologička Michaela Musilová vysvetlila:

„Osobne chcem ísť do vesmíru, aby som robila niečo užitočné pre ľudstvo. Ideálne výskum na Mars, ísť hľadať život, o ktorom stále tak málo vieme, či tam vôbec existuje, alebo ísť robiť iný relevantný výskum na vesmírnu stanicu. Pomôcť postaviť prvé základne na Mesiaci."

Celý rozhovor si vypočujte online z archívu Rádia Slovensko.

Foto: TASR; archív Michaela Musilová

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia