Úvod Novinky Zaujímavosti
Rodičia, vyberte si daňový bonus alebo obedy zadarmo pre deti
Rodičia, vyberte si daňový bonus alebo obedy zadarmo pre deti

Rodičia, vyberte si daňový bonus alebo obedy zadarmo pre deti

Ak rodičia detí od 6 do 15 rokov majú nárok na zvýšenie daňového bonusu, výhodnejšie bude, ak si ho uplatnia, upozorňujú odborníci.

Ak totiž na ich dieťa získajú dotáciu na stravu v prípade nástupu do školy, nárok na akýkoľvek daňový bonus im zanikne úplne.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR na svojej stránke priamo rodičov doslovne na tento problém upozorňuje:

„Upozorňujeme, aby rodičia tejto kategórie detí (od 6 do 15 rokov), ktorí majú nárok na uplatnenie si zvýšeného daňového bonusu, uprednostnili uplatnenie si tohto daňového bonusu, keďže, ak sa na dieťa poskytne dotácia na stravu, zanikne im nárok na akýkoľvek daňový bonus úplne."

jedáleň-Hriňová-MŠ

V podrobnejších informáciách sa hovorí, že dotáciu na stravu môžu získať aj deti v poslednom ročníku materskej školy, ktoré ešte nedovŕšili šesť rokov veku.

Nie je možné pre ne uplatniť si zvýšený daňový bonus pre vek dieťaťa, ale majú nárok na tzv. dvojnásobný daňový bonus.

A je možné získať dotáciu na stravu pre deti vo veku od 6 do 15 rokov, teda na škôlkárov v poslednom ročníku a žiakov základných škôl v prípade, ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili alebo si nemohli uplatniť v zmysle zákona o dani z príjmov nárok na zvýšený daňový bonus.

Do tejto kategórie v praxi spadajú napr. poberatelia dôchodkov a nezamestnaní. Čiže tento nástroj je výhodný pre tieto skupiny ľudí.

Jozef_Mihal_Štefan-Puškáš-TASR

Bývalý štátny tajomník ministerstva práce Jozef Mihál na sociálnej sieti upozorňuje podľa usmernenia ÚPSVR SR, že ak sa deťom vo veku od 6 do 15 rokov poskytne dotácia na stravu namiesto zvýšeného daňového bonusu, pričom by naň rodičia mali nárok, zanikne im nárok na akýkoľvek daňový bonus úplne.

Podľa ÚPSVR SR nárok na dotáciu na stravu majú aj žiaci základných škôl, ktoré už dovŕšili 15 rokov, keďže ani na tieto deti nie je možné uplatniť si zvýšený daňový bonus, ale len ten základný.

obedy-zadarmo-Hriňová-ZŠ

Inými slovami teda podľa ÚPSVR SR platí:

„Nárok na poskytnutie dotácie na stravu podľa zákona o dotáciách preukazuje zákonný zástupca dieťaťa zriaďovateľovi čestným vyhlásením, a to nezávisle od veku dieťaťa, t.j. povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa vzťahuje aj na zákonných zástupcov detí, ktoré nedovŕšili šesť rokov veku a sú v poslednom ročníku materskej školy, resp. deti, ktoré dovŕšili 15 rokov veku."

A tak majú rodičia detí možnosť vybrať si medzi obedmi zadarmo, alebo daňovým bonusom.

Pritom platí, že rodičia, ktorí nárok na zvýšený bonus majú, ale neuplatnia si ho, prídu aj o ten základný, ktorý Mihál vo svojom statuse vyčíslil na 23,22 eur mesačne.

Zasa zvýšený daňový bonus ako náhrada za obeda zadarmo je v sume 39,47 eura mesačne.

Kto ešte dovolenkuje a maily zo školy a škôlky neriešil, má šancu nahlásiť svoje dieťa aj neskôr. Ak to stihne až po 10. septembri, nárok na dotáciu bude mať od októbra.

Zdroj: TASR, FB a RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia