Úvod Novinky Zaujímavosti
Keď doma nie je bezpečne: Sexuálne zneužívanie detí sa začína nenápadne
Keď doma nie je bezpečne: Sexuálne zneužívanie detí sa začína nenápadne

Keď doma nie je bezpečne: Sexuálne zneužívanie detí sa začína nenápadne

Páchateľom sexuálneho násilia býva väčšinou človek, ktorého dieťa pozná a dôveruje mu.

Témou prvej tohtoročnej časti diskusnej relácie Silná zostava bolo sexuálne násilie.

Pozvanie prijala expertka na problematiku sexuálneho zneužívania detí Slávka Karkošková a pani Janka, ktorá sa v detstve stala obeťou sexuálneho zneužívania otčimom.

Blízky vzťah obete a páchateľa nie je podľa Karkoškovej ojedinelý, práve naopak. Z výskumov vyplýva, že vo viac ako 80 % prípadov obeť páchateľa dobre pozná.

Páchateľmi sú ľudia, ktorých dieťa pozoruje, vníma ich ako dôveryhodných a vcelku dobrých ľudí, ktorí sa častokrát o deti starajú a majú v sociálnom prostredí celkom pozitívny imidž,“ vysvetlila Karkošková.

Silná zostava - sexuálne zneužívanie detí.jpg

Dodáva, že páchateľ vedome a cielene zneužíva dôveru, ktorú k nemu dieťa prechováva. Sexuálne zneužívanie neprichádza ako blesk z jasného neba, ale predchádza mu dlhodobá príprava, tzv. grooming.

Páchateľ sa snaží rôznymi manipulatívnymi technikami získať dôveru obete a tú dôveru neskôr zneužije.“ Karkošková vysvetlila, že páchatelia sa snažia nadviazať s obeťou exkluzívny vzťah tým, že ju zahŕňajú pozornosťou, prejavujú jej náklonnosť alebo jej kupujú darčeky.

Takéto správanie pôsobí na dieťa zmätočne, pretože v ňom vyvoláva množstvo protichodných pocitov a emócií. „Páchateľ na dieťa pôsobí dojmom, že je dobrý, že sa stará.“

Rozpoznať, že sa jedná o sexuálne zneužívanie, je podľa odborníčky náročné nielen pre dieťa, ale aj pre jeho dospelé okolie.

Páchateľ totiž vo väčšine prípadov pôsobí bezúhonným a dobráckym dojmom. Tento dojem umocňuje aj fakt, že väčšina páchateľov nemá nejaký druh parafílie, teda sexuálnej poruchy.

Navyše, páchatelia sú častokrát súčasťou komunity ľudí, ktorá ich vníma ako dobrých a spoľahlivých ľudí. Pre okolie je náročné pripustiť, že človek, ktorého tak dlho poznajú, môže byť sexuálny násilník.

Pre psychiku to nie je jednoduché stráviť. Môže to veľmi dlho trvať ľuďom, kým pripustia, že by to ten ich dobrý známy, priateľ, kolega... bol schopný spraviť,“ vysvetlila Karkošková.

Celú epizódu Silnej zostavy nájdete v našom online archíve. Vypočujte si celý príbeh pani Janky a zistite viac o problematike sexuálneho zneužívania detí vďaka expertke Slávke Karkoškovej.

Ak ste sa stali obeťou sexuálneho zneužívania alebo poznáte osobu, ktorá sa v podobnej situácii nachádza, využite bezplatnú nonstop linku pre obete zneužívania: 0800 212 212.

 FOTO: Facebook / Silná zostava a Pexels

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia