Úvod Novinky Zaujímavosti
Smartfóny verzus planéta. Čísla, ktoré nesmieme ignorovať
Smartfóny verzus planéta. Čísla, ktoré nesmieme ignorovať

Smartfóny verzus planéta. Čísla, ktoré nesmieme ignorovať

Tipnete si, koľko nepoužívaných, ale stále funkčných smartfónov leží v domácnostiach Európskej únie? Rátajú sa v miliónoch.

Ondrej Farkaš pracuje v IT sektore, no počas pandémie sa zmenil aj jeho charakter práce a začal sa venovať oprave starých elektronických zariadení. Oprave, ktorá chráni životné prostredie...

O svojom príbehu porozprával v relácii Trochu inak, ktorej celú epizódu môžete sledovať zadarmo v našom online archíve.


Farkaš počas toho, keď ľudia zostali zatvorení doma, pomohol mnohým. Niektorí vytiahli staré pekárničky chleba, šijacie stroje, ale aj notebooky, tablety a mobily.

„Oprava starých vecí je do určitej miery forma psychohygieny, no asi by si ma nechcela vidieť, keď sa mi niečo nepodarí,“ skonštatoval sympatický hosť pred televíznymi kamerami.

Nechýbal ani jeden tip a zároveň trik, ako si vyčistiť nabíjací port na smartfóne, ktorý sa tiež dokáže poriadne znečistiť. S takzvanými chuchvalčekmi by sme rozhodne nemali bojovať tak, že budeme do portu fúkať.

„Použiť sa dá napríklad stlačený vzduch, ale aj obyčajné špáradlo – najlepšie drevené, pomocou ktorého sa snažíme z priestoru nečistoty vyloviť,“ poradil skúsený odborník.

Aj telefóny je možné recyklovať, pomohli by sme planéte

Zároveň upozornil, že o elektronické zariadenia by sme sa mali príkladne starať, aby sme ich nemuseli príliš často vymieňať a tým chrániť svet okolo nás.

„Na to, aby sme vyrobili mobilný telefón, musíme presunúť asi 35 kilogramov horniny. Lebo také zariadenie obsahuje zlato, striebro, mnohé vzácne kovy, ktoré sú veľmi drahé,“ spresnil Farkaš.


V roku 2019 bolo v rámci Európy odložených až 700 miliónov mobilných telefónov, ktoré by sa dali ešte použiť. Ich zostatková hodnota je miliarda eur.

Európania vymieňajú mobilné telefóny v priemere po 21 a pol mesiaci, hoci by v skutočnosti nemuseli. Staré, no stále funkčné sa však už ďalej na trh takmer nedostávajú.

Desať percent takýchto zariadení sa dostane do recyklácie a len desať percent sa predá. „Keby sa nám podarilo 100 percent (700 miliónov) telefónov zrecyklovať, dalo by sa z nich vyrobiť cca 600 miliónov mobilných zariadení.“

25 50 75 90
Zdroj foto: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia