Úvod Novinky Zaujímavosti
Harry Potter inšpiruje aj 25 rokov po prvom knižnom vydaní
Harry Potter inšpiruje aj 25 rokov po prvom knižnom vydaní

Harry Potter inšpiruje aj 25 rokov po prvom knižnom vydaní

Príbeh malého čarodejníka pobláznil celý svet. Prečítajte a vypočujte si niekoľko zaujímavostí o chlapcovi, ktorý prežil.

Zdĺhavý, nezaujímavý a zložitý pre detského čitateľa – s týmito slovami odmietli mnohé vydavateľstvá spisovateľku Joanne Rowlingovú, keď im dala prečítať prvé úryvky príbehov o Harrym Potterovi .

Od prvého anglického vydania uplynulo neuveriteľných 25 rokov a z postavy mladého čarodejníka sa stal celosvetový fenomén.

Harry Potter: 25 rokov od vydania prvej knihy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Chlapec s jazvou na čele, ktorý porazil Toho-Ktorého-Netreba-Menovať pobláznil deti aj dospelých.

Traduje sa, že prvá myšlienka vznikla už v roku 1990, keď autorka kníh zmeškala vlak z Manchesteru do Londýna.

„Ten chalan s čiernymi vlasmi odrazu pristál v mojej hlave,“ povedala Rowlingová v jednom z prvých rozhovorov.

Trvalo päť rokov, kým sa jej podarilo spracovať prvotný nápad do finálnej podoby. V tom čase bola nezamestnaná, žila s dcérou a poberala štátnu podporu. Krátko predtým jej stroskotalo manželstvo.

Príbeh čarodejníka neprestáva fascinovať

Prvou skvelou správou po náročnom období bolo, že vydavateľstvo Bloomsbury sa rozhodlo jej príbeh vydať. Prvý náklad bol tisíc kusov, no popularita Harryho Pottera rástla.

Dodnes sa predalo viac ako 450 miliónov výtlačkov a knihy preložili do 80 jazykov.

Len z prvej časti s podtitulom Kameň mudrcov sa predalo 120 miliónov kópií, čo ju zaradilo na zoznam najpredávanejších kníh všetkých čias.

Harry Potter a Kameň mudrcov

Harry Potter neprestáva fascinovať ani po dvadsiatich piatich rokoch od prvého anglického vydania.

Fanúšikovia, ale aj tí najtvrdší literárni kritici chvália nielen prepracovanosť príbehu, ale aj Rowlingovej spôsob písania. Univerzálny, nadčasový a mimoriadne inšpiratívny.

Podobne ako mnohé citáty obľúbených postáv z knihy. Riaditeľa Strednej školy čarodejníckej Rokfort, nie je potrebné fanúšikom nijako špeciálne predstavovať.

„Láska taká mocná ako tá tvojej matky, zanechá stopu. Byť hlboko milovaný, aj keď osoba, ktorá nás milovala, je už preč, nám dáva istý druh ochrany už navždy.“

Alebo

„Zaoberajme sa svojimi snami, ale nezabúdajme žiť.“ 

A rovnako aj

“Je dôležité bojovať a znovu bojovať a vydržať v boji, pretože jedine tak môžeme zlo udržať v bezpečnej vzdialenosti, aj keď ho nikdy nezničíme.”

25 50 75 90
Zdroj foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia