Úvod Novinky Zaujímavosti
Anna zo Zeleného domu či Harry Potter. Vďaka nim čítame
Anna zo Zeleného domu či Harry Potter. Vďaka nim čítame

Anna zo Zeleného domu či Harry Potter. Vďaka nim čítame

Každá doba má svoju Annu zo Zeleného domu. Je tou novodobou Harry Potter?

Dobrodružné príbehy malej ryšavej siroty Anny Shirleyovej, ktorá má plnú hlavu predstáv a odhodlania naplniť ich, sú tu už viac ako sto rokov.

Vyrástli na nich celé generácie čitateliek, ktoré akoby rástli spolu s Annou. Autorka Zuzana Golianová sa na tento fenomén v rámci cyklu relácie RTVS Rádia Devín pozrela spolu s hostkou, rozhlasovou redaktorkou Veronikou Dianiškovou.

Hovorí sa, že každá doba má svoju Annu zo Zeleného domu. Je novodobou Annou zo Zeleného domu Harry Potter? „Obidve tieto ságy sú absolútnym fenoménom," porovnáva Veronika Dianišková.

Podľa nej je prirovnávanie týchto dvoch hrdinov síce zachádzaním priďaleko, no paralely medzi nimi vidí: „V obidvoch príbehoch zohráva jednu z najdôležitejších úloh priateľstvo. Ide o príbehy, pri ktorých v ideálnom prípade čitateľ rastie spolu s hrdinom."

Paralelu medzi Annou zo Zeleného domu a Harrym Potterom vidí aj tvorkyňa relácie Zuzana Golianová: „Keď som bola malá a niektoré spolužiačky neboli vnorené do čítania a potrebovali akýsi háčik, udicou mala byť Anna zo Zeleného domu. Pred pár rokmi prišiel na trh Harry Potter a práve on je dnes známy tým, že vie priviezť deti k čítaniu."

Reláciu Fenomény Dádio Devín vysiela v premiére každý štvrtok od 20.00 do 20.30 a v repríze každú sobotu od 8.05 do 8.35. Fenomény môžete počúvať aj ako podcast.

1: 2020-04-16 -Fenomeny-20-00 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia