Úvod Novinky Zaujímavosti
Rodičia, toto deťom pred koncom prázdnin určite nehovorte
Rodičia, toto deťom pred koncom prázdnin určite nehovorte

Rodičia, toto deťom pred koncom prázdnin určite nehovorte

Sú veci, ktoré žiaci pred návratom do školy nechcú počuť. Svoje o tom vie študentka Diana.

Prázdniny sa pomaly, ale isto blížia ku koncu a žiaci si opäť sadnú do školských lavíc.

"Či už veríte alebo nie, návrat do školy je depresívny. Keď som bola na základnej škole, tešila som sa na spolužiakov a aktivity, ktoré na nás v škole čakali. No, čím som staršia a bližšie k skúške dospelosti, tak tým sa moje nadšenie z návratu do temnej budovy vytráca," priznáva študentka Diana pre web rtvs.sk.

"Od polovice letných prázdnin už na nás útočia reklamy na návrat do školy. A my, generácia alfa (od roku narodenia 2010), namiesto užívania si voľných dní, máme preto hlavy v smútku," dopĺňa.

Preto, milí rodičia, tieto vety svojim školopovinným deťom pred koncom prázdnin nehovorte.

„Zopakoval si si už učivo z minulého roka?“

„Zlomky by si si mal znova prerátať.“ Tieto vety, či tie o cvičných diktátoch, rátaní malej násobilky a učení vybraných slov naspamäť, sú studenou sprchou pre vaše deti.

"Veľmi dobre to poznám a nie je to nič príjemné. Prázdniny slúžia na oddych, regeneráciu a dovolenku, tak nám to nekazte," odkazuje Diana.

Doprajte radšej svojim ratolestiam oddych a pokoj až do konca prázdnin, neberte im to jediné, z čoho majú radosť.

,,Dúfam, že tento rok budeš mať lepšie známky zo slovenčiny."

,,Tú trojku z matematiky snáď znova neprinesieš."

Nevyčítajte deťom známky z minulého roku, ten nasledujúci budú mať ešte ťažšie učivo. A môžu byť z toho smutní. To posledné, čo chcú je, aby ich niekto "deptal" ešte viac.

,,Už sa tešíš do školy?''

Teraz sa spýtam ja vás: ,,Vy sa po dovolenke tešíte do práce?" Nemyslím si. Tak prečo sa nás na to pýtate tri týždne pred začiatkom školského roka? Nikto sa neteší na svoje povinnosti, tak prečo by sa práve deti mali tešiť?

„Nechceš doučovanie z fyziky?"

Doučovanie alebo letná škola je peklom pre žiaka, ale môžete to použiť ako zámienku, ak vaše dieťa neposlúcha. No určite ho do nej nedávajte, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné.

„Ideme nakupovať pomôcky do školy."

Nie. Deti chcú kupovať radšej iné veci, nie pomôcky do školy. "Ale moja rada znie: rodičia, toto si naozaj nechajte až na september," uzatvára Diana.


25 50 75 90
Zdroj: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia