Úvod Novinky Zaujímavosti
Mýty, ktorým veríme: Jedným z najväčších je detox organizmu
Mýty, ktorým veríme: Jedným z najväčších je detox organizmu

Mýty, ktorým veríme: Jedným z najväčších je detox organizmu

Farmaceut radí, ako nenaletieť šmejdom, ktorí ponúkajú zázračné tabletky a elixíry.

Hosťom Nory Gubkovej bol farmaceut Filip Max, ktorý sa vo voľnom čase venuje vyvracaniu mýtov o voľnopredajných liekoch. Podľa jeho skúseností neraz podliehame panike a nakupujeme lieky a doplnky, ktoré nepomáhajú, v horšom prípade ohrozujú naše zdravie.

Farmaceut podobnú paniku zaznamenal minulý rok v súvislosti s vojnou na Ukrajine, keď mnohí začali nakupovať jód.

Ten však nemá preventívne účinky a v prípade nesprávneho užívania hrozia zdravotné komplikácie.

„Minimálne si rozhádžeme hormonálnu sústavu, a to je sústava, ktorá v podstate riadi celé telo. A to je len také základné pravidlo, prečo by sme to nemali robiť.“

Detox organizmu? Mýtus

Medzi najčastejšie mýty o voľnopredajných liekoch a doplnkoch výživy patrí podľa odborníka presvedčenie, že existujú elixíry na detoxikáciu organizmu.

„My máme detoxikačné orgány ako pečeň, obličky, samozrejme za pomoci žlče v žlčníku. A tie fungujú 24 hodín denne, takže my si nemusíme dávať nejaké tabletky, prášky a kúry na to, aby nám sa očistil organizmus alebo pečeň. To neexistuje,“ upozorňuje odborník.

lieky.png

Podľa odborníka však môžeme podporiť činnosť týchto orgánov overenými prípravkami, medzi ktoré patrí silymarín, koreň púpavy či reďkvičky čiernej.

Nie farmafirmy, ale šmejdi sú hrozbou

Keď sa povie farmabiznis, mnohí si prestavia veľké peniaze a nepoctivé postupy. Farmaceut však upozorňuje, že najväčšou hrozbou nie sú farmafirmy, ale rôzni šmejdi ponúkajúci zázraky.

Keďže trh s výživovými doplnkami nie je regulovaný, pre laikov je náročné vyznať sa v tom, ktoré lieky a doplnky skutočne pomáhajú.

Max vysvetľuje, že ľudia často naletia práve na dobre znejúce formulky uvedené na obaloch voľnopredajných liekov.

„Klinicky overené, super účinné – tieto formulky, to je veľmi zavádzajúce. Pretože to, že sa to podá piatim ľuďom, tí dajú palec hore, že fungovalo, to vôbec nič neznamená.“

Po voľnopredajných liekoch častokrát siahame aj pri spánkových ťažkostiach.

V prípade, že vás trápia krátkodobé problémy so spánkom spôsobené stresom, podľa odborníka by ste mali siahnuť iba po dvoch voľnopredajných doplnkoch – valeriáne lekárskej a melatoníne.

Ak sú však spánkové problémy dlhodobé, určite by ste mali navštíviť lekára.

Čo by sme mali mať v domácej lekárničke?

Určite veci typu lieky na hnačku, na bolesť, na nejakú alergickú reakciu, na zvracanie, na horúčku,“ odpovedá Max na otázku, čo by nám nemalo chýbať v domácej lekárničke.

Naopak, v lekárničke nemajú čo hľadať nespotrebované antibiotiká a lieky po exspirácii.

Čokoľvek z lekárne by tam malo aj skončiť. Pretože tam sa to tak zlikviduje, že to nie je neprospešné pre planétu,“ dodal farmaceut Filip Max.

Celý rozhovor s farmaceutom Filipom Maxom si môžete vypočuť v našom online archíve.

25 50 75 90
FOTO: Pexels a Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia