Úvod Novinky Zaujímavosti
Investigátori hľadali dôkazy o existencii jasnovidectva. Čo zistili?
Investigátori hľadali dôkazy o existencii jasnovidectva. Čo zistili?

Investigátori hľadali dôkazy o existencii jasnovidectva. Čo zistili?

Členovia tímu dokumentárnej série tentokrát zaostrili na jasnovidectvo a telepatiu. Čo sa im podarilo zistiť?

Uplynulá časť dokumentárnej série Investigátori bola venovaná jasnovidectvu, ktoré má mnohých fanúšikov. Nadprirodzené a nevysvetliteľné javy sú totiž príťažlivé pre mnohých z nás.

Existujú dokonca ľudia, ktorí o sebe tvrdia, že dokážu predpovedať budúcnosť a vidieť za hranice bežného poznania. A nie je ich málo.

veštenie z kariet.png

„Takéto množstvo jasnovidcov podľa mňa súvisí s tým, že sa nám to páči. Že to nejakým spôsobom dáva zmysel svetu. Potom by som povedal, že tomu nejakým spôsobom môžu nahrávať aj naše rozprávky.

Keby na nejakom televíznom kanále večer začali vysielať nie veštci z kariet, ale veštci zo zvieracích vnútorností, ktorí by čakali, až im zazvoní telefón, a potom by tam podrezali nejakú sliepku a vytiahli pečeň, tak by to nemalo taký úspech, pretože tento spôsob veštenia, hoci bol bežný v Ríme, tak u nás bežný nie je a ani v našich rozprávkach bežný nie je,“ vysvetlil s úsmevom Jaromír Šrámek, predseda českého klubu skeptikov Sisyfos.

Investigátori sa stretli s niekoľkými ľuďmi, ktorí o sebe tvrdili, že majú nadprirodzené schopnosti. Ako sa však ukázalo, ani jeden nedokázal uspieť v jednoduchých skúškach.

Jasnovidci veria, že vedia viac ako bežní ľudia

Religionista Tomáš Gál poukázal na to, že podobne ako konšpirátori, aj jasnovidci veria, že vedia viac ako bežní ľudia.

Ľudia, ktorí žijú konšpiračnými teóriami, tak sú vnútorne v tom stave, že odhalili nejaký stav sveta, ktorý je skrytý pred zvyškom populácie. To znamená, že vedia viac.

Že navonok vyzerajú ako bežný vodič autobusu, predavač alebo vysokoškolský učiteľ, proste ľudia, ktorí nie sú veľmi zaujímaví mediálne. Ale v ich skutočnom živote dokážu oni premýšľať, ako je to naozaj so svetom a majú odpovede, na ktoré ľudia ani nevedia, že existujú otázky.“

Fyzik Lukáš Jelínek dodáva, že nie je nič zlé na tom, byť o niečom presvedčený a zároveň sa nepýtať na dôkazy. V takomto prípade však hovoríme o viere, nie o vede.

Zároveň upozorňuje, že vieru je zbytočné ľuďom vyvracať, no to len do chvíle, kým ich presvedčenie nevedie k niečomu nebezpečnému.

Čo všetko zistili Investigátori počas pátrania po jasnovidcoch? Pozrite si posledný diel dokumentárnej série v online archíve a dozviete sa odpoveď.

25 50 75 90
FOTO: Pexels a Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia