Úvod Novinky Zaujímavosti
Mýty a fakty o zdraví: Mlieko zahlieňuje? Céčkom proti chrípke?
Mýty a fakty o zdraví: Mlieko zahlieňuje? Céčkom proti chrípke?

Mýty a fakty o zdraví: Mlieko zahlieňuje? Céčkom proti chrípke?

Je obezita dedičná? Má červená repa veľa železa? Majú chia semienka viac vápnika?

Viete, čo spôsobujú mýty a hoaxy na našom zdraví?

Nuž najprv musíme vedieť, čo tie mýty a hoaxy vlastnú sú. V Dámskom klube na Jednotke nutričný poradca Vladimír Niederland vysvetlil:

„Mýty sú zmes poloprávd, ktoré vychádzajú z našich poznatkov, ale niekedy sú chybne aplikované v inom časovom horizonte. Usádzajú sa v našom podvedomí a nútia nás konať nie zriedka aj v rozpore s našim osobným záujmom, čo si však neuvedomujeme. Hoax je spravidla falošná poplašná správa, ktorý má väčší emočný naliehavý potenciál. Je to taký mýtus na druhú a takmer vždy chybne vyzýva k chybnej akcii človeka. Je to zvlášť citlivá vec, ak ide o naše zdravie.“

Máme pocit hlienu

A práve tvrdením, že nám ide o zdravie sami seba presviedčame, aby sme nekonali paradoxne pri ochrane nášho zdravia rozvážne a s rozumom.

Vladimír Niederland odpovedal aj na časté tvrdenie, že vitamín C vylieči chrípku, ak berieme v čase ochorenia tisícovú či dvojtisícovú tabletu:

„Vitamín C má mnoho pozitívnych účinkov. Ochráni niektoré časti imunitného systému pred oxidačným stresom. Priamo chrípku nelieči. Dokázalo sa však, že pomáha rekonvalescencii pri nachladnutí, ktoré je tiež nepríjemné a pri nesprávnej liečbe prerastá do vážnejšieho ochorenia. Denná dávka vitamínu C je okolo 80 až 120 miligramov. Ak berieme tablety s obsahom tisíc či dvetisíc miligramov, máme už gram či dva, čo je veľa. Vyššie dávky vitamínu C nám môžu narušiť trávenie až do vzniku hnačky a nepotrebujeme ich.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Podobne mylné sú aj predstavy, že červená repa obsahuje veľa železa, kým v skutočnosti je pre nás potrebná pre zníženie cholesterolu.

Často počúvame, že kravské mlieko zahlieňuje. Nutričný poradca vniesol svetlo aj do tohto tvrdenia:

„Po vypití mlieka vytvoria jeho tukové zložky jemný film na povrchu slizníc hrdla, úst, podnebia horných a čiastočne aj spodných dýchacích ciest. My máme pocit, že je tam hlien, ale nie je. Ide o jemný film, ktorý sa rozpadne zhruba do hodiny. Podobný pocit získame, ak si dáme nie dostatočne zohriatu mastnejšiu polievku. Preto pri respiračných ochoreniach si od takých jedál dáme pauzu.“

Aký je prístup k vápniku

Vladimír Niederland však súhlasil s tvrdením, že chia semienka majú 5 krát viac vápnika ako porovnateľné množstvo 100 gramov kravského mlieka. Lenže upozornil:

„Ak zjete 100 gramov chia semienok, budete mať dosť veľké tráviace problémy. Navyše, je tam horšia biologicky dostupná látka obsahujúca vápnik, než ako k nej prídete v prípade vypití mlieka. Obezita je do určitej miery dedičná, ale podstatnú časť máme vo svojich rukách. Vzniká nový odbor epigenetika, ktorá hľadá výživove postupy, aby sme aj tie gény ešte vedeli ovplyvniť.“

Ďalšie zaujímavé informácie o acidobazickej rovnováhe v tele nazývanej homeostáza, ktorá vyjadruje pomer našich kyslých a zásaditých zložiek tzv. pH, sa dozviete s množstvom rád v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia