Úvod Novinky Zaujímavosti
Ikonické korunovačné šaty cisárovnej Sissi sú atrakciou Vysokých Tatier
Ikonické korunovačné šaty cisárovnej Sissi sú atrakciou Vysokých Tatier

Ikonické korunovačné šaty cisárovnej Sissi sú atrakciou Vysokých Tatier

Prirátajte k tomu 1880 ľadových blokov a 10 metrový Boží chrám z Jeruzalema.

Snehom posypané svahy nie sú jedinou ponukou, akú nájdete vo Vysokých Tatrách.

Len vo Viedni a v Tatranskej Lomnici

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Korunovačná róba z roku 1867 patrí k jedným z najikonickejších šiat cisárovnej Alžbety Bavorskej. Ich replika je na Slovensku unikát vzhľadom na to, že sa originálny korunovačný komplet nezachoval.

Autori vychádzali pri jej tvorbe z dochovaných módnych listov a odevov, ako i z existujúcej oficiálnej rekonštrukcie, ktorá je vystavená v cisárovninom múzeu v Hofburgu vo Viedni.

Nájdete ich aj v Tatranskej Lomnici, o čom v Dámskom klube odznelo:

„Na korunovačné šaty cisárovnej Sissi použili 14 metrov látky a samotný závoj má viac ako 3 metre. V Tatranskej Lomnici objavíte aj 600 obrazov prevažne slovenských autorov.“

Hrebienok-Adriana-Hudecová-TASR

Žena ako symbol života

Dominujú medzi nimi diela Dominika Skuteckého, Ladislava Medňanského, národnej umelkyne Márie Medveckej a iné. Skutočnou lahôdkou je však výstava v prírode na Hrebienku, o ktorej Dámsky klub informoval tiež:

„Z Hrebienka sa môžete spustiť na špeciálnej 2,5 km dlhej sánkarskej dráhe do Starého Smokovca. Predtým však tu môžete obdivovať ľadové sochy vytvorené každý rok.“

Tohtoročnou témou bola pre sochárov žena ako symbol života a sfi-fi obraz sveta v budúcnosti.

Po západe slnka je každá z 35 sôch podsvietená a Hrebienok sa zmení na farebnú alej s unikátnymi dielami, ktoré môžete obdivovať, kým sa neroztopia.

Marketingová špecialistka Dajana Pavlíková o tom povedala:

„Navyše v Tatranskom ľadovom dome môžete obdivovať šikovnosť rezbárov až do apríla, lebo v kupole je udržiavaná stabilná teplota. Novinkou 10. ročníka je možnosť vstupovať pomedzi ľadové chrámy, kde inšpiráciou je Boží chrám z Jeruzalema.“

Na diele sa podieľalo 22 sochárov a rezbárov, ktorí mali k dispozícii 225 ton ľadu a celú stavbu postavili z 1880 ľadových blokov.

Ľadový dom je umiestnený aj tento rok v kupole s priemerom 25 metrov a výškou 10,5 metra. A môžete si ho pozrieť aj v našom videu, alebo z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: Tasr, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia